11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES

11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.


Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 6 of Department 31]

S

Sikhar Chaudhary • 5.88K Points
Tutor III History

51) Which one of the following suggested the reconstitution of the Viceroy’s Executive Council in which all the portfolios including that of War Members were to be held by the Indian leaders?

  • (A) Cabinet Mission
  • (B) Cripps Proposal
  • (C) Simla Conference
  • (D) Simon Commission
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

52) Which of the following pair is correctly matched?

  • (A) Ukraine – Akmola
  • (B) Turkey - Ashkhabad
  • (C) Cyprus - Baghdad
  • (D) Lebanon - Beirut
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

53) Consider the following statements and select the correct answer using the codes given below:
Assertion (A):
The length of the day at the equator is always 12 hours.
Reason (R):
The angle of incidence of the Sun’s rays at the equator is constant.
Codes:

  • (A) A is false, but R is true.
  • (B) A is true, but R is false.
  • (C) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
  • (D) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The length of the day at equator is always 12 hrs as the angle of incidence of the Sun’s rays at the equator is constant.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

54) Arrange the following from West to East and select the correct answer from the code given below.

1. London
2. Lisbon
3. Frankfurt
4. Beirut
Find the correct code;

  • (A) 1 2 4 3
  • (B) 2 1 4 3
  • (C) 1 2 3 4
  • (D) 2 1 3 4
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

57) The Trans-Siberian Railway (8960 km) connects _______ in the West to ______ in the East.

  • (A) St. Petersburg, Vladivostok
  • (B) Moscow, Irkutsk
  • (C) Moscow, Tashkent
  • (D) St. Petersburg, Omsk
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Trans-Siberian Railway is a network of railways connecting Moscow with the Russian Far East and the Sea of Japan.

It is the longest railway in the world. There are branch lines to China through Mongolia and Manchuria, with service continuing to North Korea. It was built between 1891 and 1916 to connect Moscow with the Far-East city of Vladivostok. En route, it passes through the cities of Perm, Yekaterinburg, Omsk, Novosibirsk, Krasnoyarsk, Irkutsk, Chita and Khabarovsk.

The main route of the Trans-Siberian originates in Moscow at Yaroslavsky Vokzal, runs through Yaroslavl, Chelyabinsk, Omsk, Novosibirsk, Irkutsk, Ulan-Ude, Chita and Khabarovsk to Vladivostok via southern Siberia and was built from 1891 to 1916 under the supervision of government ministers of Russia who were personally appointed by Tsar Alexander III and by his son, Tsar Nicholas II.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

58) Assertion(A) :
Mercator’s projection has been used for making navigational charts.
Reason (R) :
Loxodromes are shown as straight lines on this.

  • (A) A is false but R is true
  • (B) A is true but R is false
  • (C) Both A and R are true and R Explains A
  • (D) Both A and R are true but R does not explain A
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Mercator’s projection is used for marine navigation due to the fact that it shows loxodromes as straight lines.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

60) The capital of the USA is situated on the bank of the river

  • (A) Potomac
  • (B) Yukron
  • (C) Ohio
  • (D) Tennessee
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Washington, D.C., formally the District of Columbia and commonly referred to as Washington, “the District”, or simply D.C. is the capital of the United States. The Potomac River forms the District’s border with Virginia and has two major tributaries: the Anacostia River and Rock Creek.

The highest natural elevation in the District is 409 feet (125 m) above sea level at Fort Reno Park in upper northwest Washington. The lowest point is sea level at the Potomac River.

You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 31 | Page : 6

Jump to

TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions, CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES