11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES

11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.


Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 7 of Department 31]

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

61) The city of Rome is situated on the bank of river

  • (A) Elbe
  • (B) Rhine
  • (C) Danube
  • (D) Tiber
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Rome is the capital of Italy, located in the central-western portion of the Italian Peninsula, on the Tiber River within the Lazio region of Italy.

The Tiber is the third-longest river in Italy. It rises at Mount Fumaiolo in central Italy and flows in a generally southerly direction past Perugia and Rome to meet the sea at Ostia.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

62) The world's wettest continent is

  • (A) South America
  • (B) North America
  • (C) Asia
  • (D) Europe
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

The wettest continent, with plenty of rainforests in South America. The driest continent is clearly Australia, with a Bowen ratio of about 2, followed by Africa, which contains the Sahara and Kalahari deserts.

The wettest continents are South America and Europe with a Bowen ratio of about 0.6. North America is also a relatively wet continent with a Bowen ratio significantly less than 1.0.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

64) Which one of the following is not a correct match?

  • (A) Ukraine – Kiev
  • (B) Ethiopia - Lusaka
  • (C) Finland - Helsinki
  • (D) Bolivia - La Paz
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

65) ‘Horn of Africa’ consists of

  • (A) Zimbabwe, Botswana and Angola
  • (B) Somalia, Ethiopia and Djibouti
  • (C) Algeria, Morocco and West Sahara
  • (D) Libya, Sudan and Egypt
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

66) Which one of the following cities is not a former capital of the given country (Country given in the brackets)?

  • (A) Brisbane (Australia)
  • (B) Kyoto (Japan)
  • (C) Karachi (Pakistan)
  • (D) Auckland (New Zealand)
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

67) Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists.

List I List II
(Country) (Largest City)
A. Canada 1. Lagos
B. Greece 2. Damascus
C. Nigeria 3. Toronto
D. Syria 4. Athens
Codes: A B C D

  • (A) 4 3 2 1
  • (B) 3 4 1 2
  • (C) 1 2 4 3
  • (D) 2 3 4 1
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

68) Consider the following countries.

1. Albania
2. Bosnia Herzegovina
3. Croatia
4. Macedonia
Which of these countries has/have Adriatic sea as a boundary?

  • (A) 3 and 4
  • (B) Only 4
  • (C) 1 and 2
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Praveen Singh • 36.81K Points
Coach Economic

69) Which one of the following is not an objective of Fiscal Policy in India?

  • (A) Price Stability
  • (B) Full Employment
  • (C) Regulation of International Trade
  • (D) Equitable Distribution of Wealth and Incomes
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 31 | Page : 7

Jump to

TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions, CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES