Geography MCQ Questions with answers

Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Geography mcqs in hindi here.

Learn Geography MCQs [Page 2 of Department 50]

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

11) Which of the following temples has Panchayatana Style of architecture?

  • (A) Kashi Vishwanath temple
  • (B) Sun Temple
  • (C) Brihadeeswara Temple
  • (D) Dashavatara Temple
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

12) Which of the following Indian states does NOT share its boundaries with Nepal?

  • (A) Sikkim
  • (B) Assam
  • (C) Uttarakhand
  • (D) West Bengal
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

13) The 'Diphu Pass' which is the tri-junction between India, Myanmar and China is on this Border Line?

  • (A) Durand Line
  • (B) Radcliffe Line
  • (C) McMahon Line
  • (D) Palk Strait
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

15) The Satpura range situated between two west flowing rivers. They are

  • (A) Narmada and Luni
  • (B) Narmada and Tapi
  • (C) Tapi and Mahi
  • (D) Mahi and Luni
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Aravalli seperates the valleys of Luni and Mahi while Vindhyas seperate the valleys of Mahi and Narmada

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

16) The Land locked natural harbour along along the east coast of India is

  • (A) Vishakapatnam
  • (B) Chennai
  • (C) Kolkata
  • (D) Paradeep
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

18) With regard to water transportation in India, which of the following statements are correct?
1.Headquarters of Central Inland Water Transport Corporation is located at Delhi.
2.Headquarters of Inland Waterways Authority of India is located at Noida.
3.National Inland Navigation Institute is located at Kolkata.
4.First National Inland Waterway was between Haldia and Allahabad.
Select the correct answer using the code given below.

  • (A) 1 and 2 only
  • (B) 2 and 3
  • (C) 2 and 4 only
  • (D) 1, 2 and 4
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Geography

19) Which of the following pairs of Indian State and tribal population are correct?
A. Madhya Pradesh : Largest tribal population
B. Mizoram : Highest percentage of tribal population out of the total population of the State
C. Chhattisgarh : Second largest tribal population after Madhya Pradesh
D. Arunachal Pradesh : Second highest percentage of tribal population out of the total population of the State after Mizoram
Select the correct answer using the code given below.

  • (A) 1 and 2 only
  • (B) 2 and 4 only
  • (C) 1, 2 and 3
  • (D) 2, 3 and 4
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Geography

20) Contour bunding is a method of soil conservation used in

  • (A) Scrublands, liable to spread of weed growth
  • (B) Hilly and Slopy or mountain areas
  • (C) Low flat plains, close to stream courses, liable to flooding
  • (D) Desert margins, liable to strong wind action
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Geography Department : 50 | Page : 2

Jump to

Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography

Attempt 560+ Quizzes on Geography

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image