Math MCQ Questions with answers

Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Math mcqs in hindi here.

Learn Math MCQs [Page 10 of Department 12]

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

91) A trader has 50 kg of pulses, part of which he sells at 14% profit and rest at 6% loss. On the whole his loss is 4%. How much quantity is sold at 14% profit and that at 6% loss?

  • (A) 5 kg, 45 kg.
  • (B) 15 kg, 35 kg.
  • (C) 10kg, 40 kg.
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

92) Number of students in institutes A and B were in the ratio of 7 : 15 respectively in 2012. In 2013, the number of students in institute A increased by 25% and number of students in institutes B increased by 26%, then what was the respective ratio between number of students in institutes A and B?

  • (A) 25 : 56
  • (B) 24 : 55
  • (C) 24 : 53
  • (D) 25 : 54
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

Ratio of students in 2012 in institutes A and B = 7 : 15
Let number of students in institute A in 2012 = 700
And Number of students in institutes B in 2012 = 1500
25% increase in the number of students in 2013
Now, number of students in Institute A = 700 + 25% of 700 = 875
Number of students in B in 2013 as 26% students increased in B
= 1500 + 26% of 1500 = 1890
Current Ratio of the students,
875/1890 = 25 : 54

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

93) A and B together have Rs. 1210. If 4/15 of A's amount is equal to 2/5 of B's amount, how much amount does B have?

  • (A) Rs. 460
  • (B) Rs. 484
  • (C) Rs. 550
  • (D) Rs. 664
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

94) Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is:

  • (A) 2 : 5
  • (B) 3 : 5
  • (C) 4 : 5
  • (D) 6 : 7
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

95) A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share?

  • (A) Rs. 500
  • (B) Rs. 1500
  • (C) Rs. 2000
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

96) Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5 : 7 : 8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats?

  • (A) 2 : 3 : 4
  • (B) 6 : 7 : 8
  • (C) 6 : 8 : 9
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

97) In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If this ratio is to be 1 : 2, then the quanity of water to be further added is:

  • (A) 20 litres
  • (B) 30 litres
  • (C) 40 litres
  • (D) 60 litres
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

98) The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio?

  • (A) 8 : 9
  • (B) 17 : 18
  • (C) 21 : 22
  • (D) Cannot be determined
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

99) Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumit's salary?

  • (A) Rs. 17,000
  • (B) Rs. 20,000
  • (C) Rs. 25,500
  • (D) Rs. 38,000
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Math Department : 12 | Page : 10

Jump to

Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math

Attempt 350+ Quizzes on Math

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image