Politics MCQ Questions with answers

Here Important Politics MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Politics mcqs in hindi here.

Learn Politics MCQs [Page 10 of Department 27]

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

91) In which of the following state matter, centre can formulate any law with prior discussion with the state-

  • (A) Assam
  • (B) Rajasthan
  • (C) Jammu and Kashmir
  • (D) Kerala
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

92) How can a new All India Service be introduced-

  • (A) By doing Amendment in the Constitution
  • (B) By Legislative Command
  • (C) By passing a Resolution under Article-312
  • (D) By Law
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

93) Who appoints the members of Union Public Service Commission-

  • (A) Law Minister
  • (B) President
  • (C) Prime Minister
  • (D) Chief Justice
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

95) Union public service commission ______ employees of All India Services-

  • (A) Suspends
  • (B) Elects
  • (C) Selects
  • (D) Appoints
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Politics

96) In which state of India is there a uniform civil code?

  • (A) Goa
  • (B) Haryana
  • (C) Kerala
  • (D) Meghalaya
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

Uniform civil code of India is a term referring to the concept of an overarching Civil Law Code in India. A uniform civil code administers the same set of secular civil laws to govern all people irrespective of their religion, caste and tribe. In the small state of Goa, a civil code based on the old Portuguese Family Laws exists, and Muslim Personal Law is prohibited. This is a result of the liberation of Goa in 1961 by India, when the Indian government promised the people that their laws would be left intact.

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Politics

97) The Legislative Council in a state in India may be created or abolished by the

  • (A) Parliament
  • (B) President on the recommendation of the Governor
  • (C) Governor on a recommendation by the State Cabinet
  • (D) Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Politics

98) Rajya Sabha enjoys more powers than the Lok Sabha in the case of

  • (A) Money Bills
  • (B) Non-money Bills
  • (C) Setting up of new All India Services
  • (D) Amendment of the Constitution
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Politics

99) Which of the following is not an administrative function of a Village Panchayat?

  • (A) Maintenance of road
  • (B) Providing college education
  • (C) Providing sanitation and drainage
  • (D) Providing burial and cremation grounds
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Politics Department : 27 | Page : 10

Jump to

Tags: Politics mcqs, important mcqs of Politics, Politics important Politics mcqs, mcqs on Politics, important mcqs on Politics, mcqs of Politics

Attempt 400+ Quizzes on Politics

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image