20000+ Important MCQs for AIR FORCE

20000+ MCQs for AIR FORCE are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AIR FORCE MCQ Questions.


Learn AIR FORCE MCQs with answers [Page 11 of Department 40]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Reasoning

101) Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . -ONP M - NP MO - P MON-

  • (A) MONP
  • (B) ONPM
  • (C) NMPO
  • (D) PNOM
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Math

104) A number when divided by 91 gives a remainder 17. When the same number is divided by 13, the remainder will be ?

  • (A) 0
  • (B) 4
  • (C) 6
  • (D) 3
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Math

105) A six digit number is formed by repeating a three digit number; for example, 256, 256 or 678, 678 etc. Any number of this form is always exactly divisible by :

  • (A) 11 only
  • (B) 7 only
  • (C) 1001
  • (D) 13 only
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The number (x y z x y z) can be written, after giving corresponding weightage of the places at which the digits occur, as 100000 x + 10000y + 1000z + 100x + 10y + z

= 100100x + 10010y + 1001z

= 1001 (100x + 10y + z)

Since 1001 is a factor, the number is divisible by 1001.

7 × 11 × 13 = 1001

As the number is divisible by 1001, it will also be divisible by all three namely, 7, 11 and 13 and not by only one of these because all three are factors of 1001.

So, the answer is 1001.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Math

107) Which of the following number is NOT divisible by 18 ?

  • (A) 50436
  • (B) 54036
  • (C) 65043
  • (D) 34056
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

A number will be exactly divisible by 18 if it is divisible by 2 and 9 both. Clearly 65043 is not divisible by 2.

∴ Required number = 65043

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Math

108) The sum of first sixty numbers from one to sixty is divisible by

  • (A) 59
  • (B) 13
  • (C) 61
  • (D) 60
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Sum of first 60 numbers

= 60(60+1)/2
= 60×61/2
= 1830

The number 1830 is divisible by 61.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Math

109) When a number is divided by 24, the remainder is 16. The remainder when the same number is divided by 12 is

  • (A) 4
  • (B) 3
  • (C) 8
  • (D) 6
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Required remainder = 16 – 12 = 4
(because 24 is a multiple of 12.)

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Math

110) A number consists of two digits. If the number formed by interchanging the digits is added to the original number, the resulting number (i.e. the sum) must be divisible by

  • (A) 9
  • (B) 11
  • (C) 3
  • (D) 5
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Let the number be 10x + y

After interchanging the digits, the number obtained = 10y + x

According to the question,

Resulting number

= 10x + y + 10y + x

= 11x + 11y

= 11 (x + y) which is exactly divisible by 11.

You are learning MCQ Questions of AIR FORCE Department : 40 | Page : 11

Jump to

TAGs: AIR FORCE mcqs, important AIR FORCE mcqs, important AIR FORCE questions, AIR FORCE questions, mcq for AIR FORCE, important mcq for AIR FORCE, mcqs for AIR FORCE, mcq questions for AIR FORCE, mcq question for AIR FORCE, prepare online for AIR FORCE