39000+ Important MCQs for BANK PO

39000+ MCQs for BANK PO are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK PO MCQ Questions.


Learn BANK PO MCQs with answers [Page 3 of Department 63]

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

21) Mark the correct response

  • (A) The President has power to remove the Prime Minister but not any of his ministers unless so advised by the Prime Minister
  • (B) The President can remove Prime Minister the moment he loses his majority in the Lok Sabha
  • (C) The President has power neither to remove the Prime Minister nor any of his ministers unless the Prime Minister loses the support of majority in Lok Sabha and tenders his resignation
  • (D) The President has a power to remove any of the ministers at his pleasure
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

22) In terms of Parliamentary terminology, What do we call a rule of legislative procedure under which a further debate on a motion can be stopped?

  • (A) Gullitone
  • (B) Expunction
  • (C) Closure
  • (D) Recess
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

23) Certain Bills can not be introduced or proceeded with unless the recommendation of the President is received.

However, no recommendation is required in some other cases. In which one of the following cases such recommendation is not required?

  • (A) For introduction of a Bill relating to formation of new states or of alternation of areas of existing states
  • (B) For introduction of Bills and for moving amendments relating to financial matters
  • (C) For moving of an amendment making provision for the reduction or abolition of any tax
  • (D) For introduction of a Bill or moving of an amendment affecting taxation in which states are interested
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

24) Who can legislate on those residual matters which are not mentioned in Central/ State/Concurrent lists?

  • (A) Parliament or State legislatures as adjudicated by the Supreme Court
  • (B) Parliament after State legislatures concur
  • (C) State legislatures exclusively
  • (D) Parliament alone
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III General Awareness

26) The ADMM - Plus (ASEAN Defence Ministers' Meeting Plus) Exercise on Maritime Security and Counter Terrorism was held recently in

  • (A) Cambodia
  • (B) Thailand
  • (C) Brunei
  • (D) Vietnam
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Virat Bhati • 7.23K Points
Tutor III Reasoning

27) Here are some words translated from an artificial language.
I. godabim means kidney stones
II. romzbim means kidney beans
III. romzbako means wax beans

Which word could mean "wax statue"?

  • (A) godaromz
  • (B) lazbim
  • (C) wasibako
  • (D) romzpeo
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

In this language, the adjective follows the noun. From godabim and romzbim, you can determine that bim means kidney. From romzbim and romzbako, you can determine that romz means beans. Therefore, bako means wax. Because the adjective wax must come after the noun in this language, wasibako is the only choice.

V

Virat Bhati • 7.23K Points
Tutor III Reasoning

28) Here are some words translated from an artificial language.
I. granamelke means big tree
II. pinimelke means little tree
III. melkehoon means tree house

Which word could mean "big house"?

  • (A) granahoon
  • (B) pinishur
  • (C) pinihoon
  • (D) melkegrana
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Virat Bhati • 7.23K Points
Tutor III Reasoning

29) Here are some words translated from an artificial language.
I. daftafoni means advisement
II. imodafta means misadvise
III. imolokti means misconduct

Which word could mean "statement"?

  • (A) kratafoni
  • (B) kratadafta
  • (C) loktifoni
  • (D) daftaimo
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Virat Bhati • 7.23K Points
Tutor III Reasoning

30) Here are some words translated from an artificial language.
I. lelibroon means yellow hat
II. plekafroti means flower garden
III. frotimix means garden salad

Which word could mean "yellow flower"?

  • (A) lelifroti
  • (B) lelipleka
  • (C) plekabroon
  • (D) frotibroon
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Leli means yellow; broon means hat; pleka means flower; froti means garden; mix means salad. Therefore, lelipleka means yellow flower.

You are learning MCQ Questions of BANK PO Department : 63 | Page : 3

Jump to

TAGs: BANK PO mcqs, important BANK PO mcqs, important BANK PO questions, BANK PO questions, mcq for BANK PO, important mcq for BANK PO, mcqs for BANK PO, mcq questions for BANK PO, mcq question for BANK PO, prepare online for BANK PO