39000+ Important MCQs for BANK PO

39000+ MCQs for BANK PO are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK PO MCQ Questions.


Learn BANK PO MCQs with answers [Page 2 of Department 63]

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III History

12) Which of the following was not one of the points of religious difference between Buddhism and Jainism?

  • (A) While Buddhism acknowledges a permanent entity or an immortal soul, Jainism does not
  • (B) Compared to Jainism, Buddhism was modereate in its stress on the doctrine of ahimsa
  • (C) Whereas Jainism believed in rigorous asceticism, Buddhism considered rigid penance to be useless
  • (D) Unlike Buddhism, Jainism did not altogether dispense with the worship of the old deities or the servies of the Brahmins
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III History

13) Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?

  • (A) A mental stage beyond all comprehension.
  • (B) The extinction of the flame of desire
  • (C) The complete annihilation of self
  • (D) A state of bliss and rest
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III History

15) Where was the third Buddhist council held?

  • (A) Pataliputra
  • (B) Vaishali
  • (C) Rajgriha
  • (D) Kashmir
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

According to the Theravada commentaries and chronicles, the Third Buddhist Council was convened by the Mauryan king Ashoka at Pataliputra (today’s Patna), under the leadership of the monk Moggaliputta Tissa.

Its objective was to purify the Buddhist movement, particularly from opportunistic factions which had been attracted by the royal patronage.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

16) Which of the following statements relating to the office of the President of India are correct?

1. The President has the power to grant pardon to a criminal in the special case
2. The President can promulgate ordinances even when the Parliament is in session
3. The President can dissolve the Rajya Sabha during an emergency.
4. The President has the power to nominate two members in the Lok Sabha from the Anglo Indian community.
Select the correct answer using the code given below :

  • (A) 1 and 4
  • (B) 3 and 4 only
  • (C) 1 and 2
  • (D) 1, 3 only 4
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

17) How are legislative excesses of Parliament and Assemblies checked?

  • (A) General elections
  • (B) Judicial review
  • (C) Intervention from President/ Governor
  • (D) No Confidence motions
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

18) A team of men selected by the party in opposition to take over the different portfolios in case the party is able to wrest power is known as:

  • (A) inner Cabinet
  • (B) causus
  • (C) shadow Cabinet
  • (D) prorogation
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

19) Which of the following does not come under legislative control over administration?

  • (A) Formulation of a Bill
  • (B) Budget session
  • (C) Zero hour
  • (D) Adjournment motion
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

20) From the following, who was the first women speaker of Lok Sabha?

  • (A) Sarojini Naidu
  • (B) Meira Kumar
  • (C) Sushma Swaraj
  • (D) Margret Alva
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Meira Kumar was the first woman Speaker of Lok Sabha and served from 2009 to 2014. Earlier, she served as a Cabinet Minister in the Ministry of Social Justice and Empowerment of Manmohan Singh's Congress led Government (2004-2009). The current Lok Sabha speaker Ms. Sumitra Mahajan is the second woman to hold the position.

You are learning MCQ Questions of BANK PO Department : 63 | Page : 2

Jump to

TAGs: BANK PO mcqs, important BANK PO mcqs, important BANK PO questions, BANK PO questions, mcq for BANK PO, important mcq for BANK PO, mcqs for BANK PO, mcq questions for BANK PO, mcq question for BANK PO, prepare online for BANK PO