31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 16 of Department 23]

S

Sikhar Chaudhary • 5.88K Points
Tutor III History

152) Fawazil in the Sultanate period meant

  • (A) Extra payment made to the nobles
  • (B) Revenue assigned in lieu of salary
  • (C) Excess amount paid to the exchequer by the iqtadars
  • (D) Illegal exactions extracted from the peasants
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sikhar Chaudhary • 5.88K Points
Tutor III History

153) The Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was

  • (A) Iltutmish
  • (B) Ghiyasuddin Tughluq
  • (C) Firuz Shah Tughluq
  • (D) Sikandar Lodhi
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

154) Consider the following:
1. Tughluqabad Fort
2. Lodhi Garden
3. Qutub Minar
4. Fatehpur Sikri
The correct chronological order in which they were built is:

  • (A) 3, 1, 4, 2
  • (B) 3, 1, 2, 4
  • (C) 1, 3, 2, 4
  • (D) 1, 3, 4, 2
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

155) After consolidating his power, Balban assumed the grand title of

  • (A) Tuti-e-Hind
  • (B) Kaiser-i-Hind
  • (C) Zil-i-IIahi
  • (D) Din-i-IIahi
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

157) The term apabhramsa was used in medieval Sanskrit texts to denote

  • (A) outcastes among the Rajputas
  • (B) deviations from Vedic rituals
  • (C) early forms of some of the modern Indian languages
  • (D) non-Sanskrit verse metres
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

158) The sun saint who maintained that devotional music was one way of coming close to God was

  • (A) Muin-ud-din Chishti
  • (B) Baba Farid (c) Saiyid Muham
  • (C) Saiyid Muhammad Gesudaraz
  • (D) Shah Alam Bukhari
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

159) Nastaliq was

  • (A) a Persian script used in Medieval India
  • (B) a raga composed by Tansen
  • (C) a cess levied by the Mughal rulers
  • (D) a manual of code of conduct for the Ulemas
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

160) Who among the following is said to have witnessed the reigns of eight Delhi Sultans?

  • (A) Ziauddin Barani
  • (B) Shams-I-Siraj Afif
  • (C) Minhaj-us-Siraj
  • (D) Amir Khusrau
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 23 | Page : 16

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS