31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 18 of Department 23]

A

Admin • 37.39K Points
Coach History

171) The historic fait by Gandhi came to an end as a result of the

  • (A) Poona Pact
  • (B) Issue of White Paper
  • (C) Gandhi-Irwin Pact
  • (D) Arrival of Simon Commission
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach History

172) 'My strongest bulwark is gone' lamented Gandhiji on the death of

  • (A) Gopalakrishna Gokhale
  • (B) Motilal Nehru
  • (C) Pheroze Shah Mehta
  • (D) Bal Gangadhar Tilak
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach History

174) Mahatma Gandhi participated In the Second Round Table conference after

  • (A) signing the Gandhi-Irwin Pact of March 1931
  • (B) refusing to hold direct talks with the Muslim League
  • (C) being permitted by the Congress
  • (D) receiving assurance that independence was fast coming
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach History

175) In 1930, Mahatma Gandhi started the Civil Disobedience Movement from

  • (A) Wardha
  • (B) Sevagram
  • (C) Sabarmati
  • (D) Dandi
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach History

176) The idea of incorporating, safeguards In the Indian Constitution was inspired by the

  • (A) Third Round Table Conference
  • (B) Gandhi-Irwin Pact
  • (C) Visit of Simon Commission
  • (D) Poona Pact
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach History

177) Who founded the 'All India Harijan Samaj' in 1932?

  • (A) B R Ambedkar
  • (B) Acharya Narendra Dev
  • (C) Mahatma Gandhi
  • (D) Jagjivan Ram
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach History

178) To which personality Gandhiji gave the title "Deen Bandhu"?

  • (A) Sri Aurobindo
  • (B) CF Andrews
  • (C) Vinoba Bhave
  • (D) CR Das
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach History

179) Which of the following leaders died as a result of Injuries sustained during a protest demonstration against Simon Commission?

  • (A) Bal Gangadhar Tilak
  • (B) Dadabhai Naoroji
  • (C) Goplakrishna Gokhale
  • (D) LaIa Lajpat Rai
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach History

180) Who gave the slogan 'Inquilab Zindabad'?

  • (A) Bhagat Singh
  • (B) Subhash Chandra Bose
  • (C) Md Iqbal
  • (D) Chandra Shekhar Azad
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 23 | Page : 18

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS