31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 17 of Department 23]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

161) Which of the following is correctly matched?

  • (A) Krishandevaraya : Samaranganasutradhara
  • (B) Mahendravarman : Mattavilasaprahasana
  • (C) Bhojadeva : Manasollasa
  • (D) Somesvara : Amuktyamalyada
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

162) Who among the following introduced the famous Persian festival of NAUROJ in India?

  • (A) Balban
  • (B) Iltutmish
  • (C) Firuz Tughluq
  • (D) Alauddin Khalji
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

164) The famous resolution on Non-Cooperation under the inspiration of Mahatma Gandhi was adopted in a special session of Congress held at Calcutta in

  • (A) September 1920
  • (B) December 1922
  • (C) October 1924
  • (D) November 1925
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

The famous resolution on Non-Cooperation under the inspiration of Mahatma Gandhi was adopted in a special session of Congress held at Calcutta in September 1920.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

165) The Swaraj Party was organised by

  • (A) Lala Lajapat Rai and Feroze Shah Mehta
  • (B) Sarojini Naidu and Annie Besant
  • (C) CR Das and Motilal Nehru
  • (D) C Rajagopalachari and CY Chintamani
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

166) In what session did Congress declared complete Independence (Poorna Swaraj) as its goal?

  • (A) Lahore session held in 1929
  • (B) Madras session held in 1927
  • (C) Ahmadabad session held in 1921
  • (D) Gaya session held in 1922
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

167) When was the first Independence day unofficially celebrated before Independence?

  • (A) On 26th January 1929
  • (B) On 26th January 1931
  • (C) On 26th January 1935
  • (D) On 26th January 1930
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

168) Who was the British Prime Minister who convened the First Round Table Conference in London?

  • (A) Churchill
  • (B) Ramsay McDonald
  • (C) Chamberlain
  • (D) Disraeli
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

169) Who among the following did not attend the First Round Table Conference?

  • (A) MK Gandhi
  • (B) Sir Tej Bahadur Sapru
  • (C) Dr Ambedkar
  • (D) C V Chintamani
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 23 | Page : 17

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS