Home
Exams
CDS MCQs
Page 19
31000+ Important MCQs for CDS
31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.
Learn CDS MCQs with answers [Page 19 of Department 23]
181) Who said that the exploitative nature of British rule was 'Bleeding India White'?
(A) Tilak
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Hume
(D) Annie Besant
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
182) "India for the Indians" was the political message of
(A) D E Wacha
(B) Vivekanand
(C) Dayanand
(D) Hume
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
183) Which of the following was the 'Newspaper' of Annie Besant?
(A) The Hindu
(B) Indian Express
(C) The Times of India
(D) New India
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
184) Aligarh Muslim University was founded by
(A) Jinnah
(B) Syed Ahmed Khan
(C) Abul Kalam Azad
(D) Bhutto
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
185) Who said that the constant 'drain of wealth' from India was responsible for Indla's economic miseries?
(A) BC Pal
(B) BP Wadia
(C) Dadabhai Naoroji
(D) GS Arundale
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
186) An alloy used in making heating elements for electric heating devices is
(A) Solder
(B) Alloy steel
(C) Nichrome
(D) German Silver
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
187) The use of Heat treatment of ore that includes smelting and roasting is termed as
(A) Cry metallurgy
(B) Pyrometallurgy
(C) Electrometallurgy
(D) Hydrometallurgy
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
188) Which of the following does not contains silver?
(A) German Silver
(B) Horn Silver
(C) Ruby Silver
(D) Lunar Silver
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
189) Aluminum is extracted from –
(A) MICA
(B) Copper
(C) Bauxite
(D) Gold
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
190) The ore of Aluminum is –
(A) Florspar
(B) Bauxite
(C) Hematite
(D) Chalco Pyrites
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of CDS Department : 23 | Page : 19
Jump to Go
TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions,
CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS