22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 4 of Department 58]

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Politics

31) Which of the following is correct with respect to "Right against exploitation" ?

  • (A) Prohibition of traffic in human beings and forced labour
  • (B) Freedom as to payment of taxes for promotion of any particular religion
  • (C) Protection of interests of minorities
  • (D) Equality before law
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Politics

32) Which fundamental right of Indian constitution has been deleted by the 44th Amendment Act ?

  • (A) Right against exploitation
  • (B) Right to property
  • (C) Right to protest
  • (D) Right to speak
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Politics

33) Which Article of the Constitution envisages free and compulsory education for children upto the age of 14 years ?

  • (A) Article 19
  • (B) Article 31
  • (C) Article 32
  • (D) Article 45
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Politics

35) The Constitution guarantees that all citizens will be equal before law. It is provided in

  • (A) Article 11 of Indian Constitution
  • (B) Article 12 of Indian Constitution
  • (C) Article 13 of Indian Constitution
  • (D) Article 14 of Indian Constitution
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Politics

36) Which Article of Indian Constitution ensures that the State cannot discriminate against a citizen on the basis of religion, race, caste, sex or place of birth ?

  • (A) Article 13
  • (B) Article 14
  • (C) Article 15
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Geography

37) Which one of the following is caused by faulty methods of irrigation ?

  • (A) Salinisation
  • (B) laterisation
  • (C) Gully erosion
  • (D) Wind erosion
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Politics

38) Which article of the Indian constitution enshrines it as one of the fundamental duties of every citizen of India to protect and improve the environment and wildlife ?

  • (A) Article- 51A
  • (B) Article- 52A
  • (C) Article- 53A
  • (D) Article- 54A
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Geography

39) Which one of the following derives energy only from Trophic level II ?

  • (A) Autotrophs
  • (B) Omnivores
  • (C) Detritivores
  • (D) Carnivores
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Geography

40) Which one of the following has the smallest numbers in the trophic pyramid ?

  • (A) Decomposers
  • (B) Plant eating animals
  • (C) Plants
  • (D) Man
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 58 | Page : 4

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA