22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 6 of Department 58]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Chemistry

51) The two isotopes of uranium, 235U and 238U have
1. equal number of protons
2. equal number of neutrons
3. 92 protons each
Which of the above statements is/are correct?

  • (A) 3 only
  • (B) 1 and 3
  • (C) 2 and 3
  • (D) 1 and 2
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

52) By what process is heat transmitted from the filament of an evacuated electric bulb to the glass?

  • (A) Conduction
  • (B) Convection
  • (C) Radiation
  • (D) Heat cannot be transmitted through a vacuum
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Chemistry

53) Heavy water
1. contains more dissolved air
2. contains dissolved minerals and salts
3. has deuterium in place of hydrogen
4. is used in nuclear reactors
The correct statements are:

  • (A) 2 and 4
  • (B) 1 and 4
  • (C) 3 and 4
  • (D) 1 and 2
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Science

54) A body weighs slightly more at the poles than at the equator because

  • (A) the earth has the maximum speed of rotation at the equator
  • (B) the earth is flat at the poles
  • (C) the attractive force at the poles increases due to the ice cap
  • (D) none of these is a complete explanation
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Biology

55) Pulses are amongst the most important group of food plants, second in importance only to the cereals. Why are they considered so important?
1. They are the most important source of proteins not only for the human population but also for animals, both herbivores and carnivores.
2. They save us billions of rupees every year in fertilizer cost by fixing atmospheric nitrogen, being the only group of crop plants that is capable of doing so .
Select the correct answer from the following.

  • (A) 1 only
  • (B) 2 only
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Science

56) Some scientist and discovery pairs are given below:
1.Bohr-Model of hydrogen atom
2.Einstein-Photoelectric effect
3.Chadwick-Neutron
4.De Broglie-Matter waves Which of the above pairs are correctly matched?

  • (A) 1, 2 and 3
  • (B) 2 and 4
  • (C) 1 and 2
  • (D) 1, 2, 3 and 4
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Science

57) Television viewers using dish antenna to receive satellite (DTH) signals do not receive signals during rain because:
(1) Their antennas are small
(2) Rain droplets absorb the energy of radio waves
(3) Rain droplets disperse the energy of radio waves from their original direction.
Which of the above statement/statements is /are correct?

  • (A) 1, 2 and 3
  • (B) Only 2 and 3
  • (C) Only 1
  • (D) Only 1 and 2
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Biology

58) A colour-blind man marries a normal woman whose father was colour-blind. They have 3 children, two daughters and ason. What are the chances of their children being colour-blind?

  • (A) One of the daughters will be colour-blind but another daughter and son will be normal.
  • (B) Only the son will be colour-blind
  • (C) Both the daughters will be colour-blind but the son will be normal.
  • (D) One of the daughters will be colour-blind and the other normal, but the son has only 50% chance of being normal.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Chemistry

60) Which of the following rays are produced when very high energy electrons are stopped suddenly at a metal target?

  • (A) a-rays
  • (B) g-rays
  • (C) X-rays
  • (D) b-rays
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 58 | Page : 6

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA