Home
Exams
NDA MCQs
Page 5
22500+ Important MCQs for NDA
22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.
Learn NDA MCQs with answers [Page 5 of Department 58]
41) Which one of the following national park is situated in Maharashtra ?
(A) Corbett National Park
(B) Kaziranga National Park
(C) Hazaribagh National Park
(D) Tadoba National Park
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
42) Which one of the following has terra-rossa type of soils ?
(A) tropical regions
(B) Wetlands
(C) mediterranean region
(D) equatorial region
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
43) Most important weather phenomena occur in the
(A) Ionosphere
(B) Thermosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
44) Which statement is NOT true about polymers?
(A) Polymers are large molecules composed of small monomeric units
(B) Polymers are complex molecules composed of random sequences of atoms
(C) Polymes are macromolecules
(D) All the above
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
45) Who did not have an important role in the Swadeshi Movement ?
(A) Peasants
(B) Muslims
(C) Women
(D) Students
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
46) When two similar sources vibrate with slightly different frequencies , a regular rise and fall occurs in the loudness of tone. This phenomenon is known as
(A) resonance
(B) doppler effect
(C) echo
(D) beats
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
47) What region is also referred as the Garden of southern India ?
(A) Cardamom Hills
(B) Cauvery Delta
(C) Western Ghats
(D) Nilgiris
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
48) Proteins differ from one another because
(A) The peptide bonds linking amino acids differ from protein to protein
(B) The sequence of amino acids in the polypeptide chain differs from protein to protein
(C) The number of nucleotides found in each protein varies from molecule to molecule
(D) Each protein contains its own unique sequence of sugar molecules
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
49) In cold countries alcohol is preferred to mercury as a thermometric liquid because
(A) alcohol can be coloured and its level seen easily
(B) alcohol is cheaper than mercury
(C) alcohol is a better conductor of heat
(D) alcohol has a lower freezing point than mercury
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
50) O2 released in the process of photosynthesis comes from
(A) Sugar
(B) Pyruvic acid
(C) CO2
(D) Water
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of NDA Department : 58 | Page : 5
Jump to Go
TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions,
NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA