22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 7 of Department 58]

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II History

61) In which region, the Chola empire was expanded?

  • (A) Hoysala
  • (B) Malabar Coast
  • (C) Vijayanagara Area
  • (D) Coromandel Coast and some region of Deccan
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II History

62) Which of the following statements are correct with regard to development of Tamil literature during the Chola period?

1. The Ramayana was composed by Kamban
2. Periyapuranam or Tiruttondarpuranam was composed by Sekkilar
3. Jayankondar composed Nalavenba
4. The Moovarula written by Ottakuthar depicts the life of three Chola kings.
Select the answer from the codes given below:

  • (A) 2, 3, and 4
  • (B) 1, 2, and 4
  • (C) 1, 2, and 3
  • (D) 1, 2, 3, and 4
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II History

63) Monuments (Herostones) for the dead soldiers bearing their names, which were erected and worshiped during the Sangam Age, were known as:

  • (A) Nadukul
  • (B) Virakkal
  • (C) Both (a) and (b)
  • (D) Mahavirakkal
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II History

64) Which one of the following temple complexes has a massive statue of Nandi, considered to be biggest in India?

  • (A) Kandariya Mahadev Temple
  • (B) Lingaraja Temple
  • (C) Brihadeshwara Temple
  • (D) Lepakshi Temple
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II History

66) Which of the following was not one of the methods of disposal of the dead practiced in the Sangam Age?

  • (A) Simple burial
  • (B) Urn burial
  • (C) Giving watery grave to the dead
  • (D) Cremation
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II History

69) Which of the following were qualifications to become a ward member of village committees during Chola period?

1. Ownership of at least one fourth veli of land.
2. Own residence.
3. Above thirty years and below seventy years of age.
4. Knowledge of Puranas
Select the answer from the codes given below:

  • (A) 2, 3, and 4
  • (B) 1, 3, and 4
  • (C) 1, 2, and 3
  • (D) 1, 2, 3, and 4
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Ojha • 1.35K Points
Master History

70) Which law was passed by the British to curtail the nationalist and revolutionary extremist activities especially for targeting Ghadr party activists?

  • (A) Monte Marlo Reforms
  • (B) GOI Act 1919
  • (C) Defence of India Act, 1915
  • (D) Public Safety Act, 1909
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 58 | Page : 7

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA