Home
Categories
Geography MCQs
Page 10
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 10
of Department 1]
91) Which of the following is a North flowing river
(A) Kaveri
(B) Chambal
(C) Narmada
(D) Brahmaputra
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
92) Lakes which contain high concentration of humic acid in water is
(A) Desert salt lakes
(B) Volcanic lakes
(C) Dystrophic lakes
(D) Deep ancient lakes
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
93) 40°N latitude acts as demarcation line between
(A) North and South Korea
(B) USA and Canada
(C) North add South Vietnam
(D) Egypt and Sudan
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
94) Which one among the following is called terrestrial planet?
(A) Mercury
(B) Jupiter
(C) Saturn
(D) Uranus
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
95) Study of the Universe is known as ?
(A) Sociology
(B) Cosmology
(C) Universology
(D) Petology
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
96) Approximately how many Galaxies are there ?
(A) 10 Billion Galaxies
(B) 100 Billion Galaxies
(C) 1000 Billion Galaxies
(D) 10000 Billion Galaxies
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
97) Big Bang theory explains ?
(A) Origin of Universe.
(B) Origin of Sun.
(C) Laws of physics.
(D) None of above.
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
Big Bang theory explains explains origin of universe. It was formulated and proposed by the Belgian astronomer and cosmologist "Georges Lemaitre".
98) Big Bang was an explosion that occurred ?
(A) 10 Billion years ago
(B) 15 Billion years ago
(C) 20 Billion years ago
(D) 30 Billion years ago
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
99) Which is correct order of solar system starting from Sun ?
(A) Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune
(B) Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
(C) Mercury, Venus, Mars, Earth, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
(D) Mercury, Venus, Earth, Jupiter, Mars, Saturn, Uranus, Neptune
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
100) Which Planet is dwarf planet
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Neptune
(D) Pluto
Correct Answer - Option
(D)
Explanation:
Pluto is a dwarf planet.
Mercury, Venus, Earth and Mars are called terrestrial planets.
Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune are called Gaseous planets.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 1 | Page : 10
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography