Math MCQ Questions with answers

Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Math mcqs in hindi here.

Learn Math MCQs [Page 4 of Department 37]

V

Vinay Kumar • 8.55K Points
Tutor III Math

31) A correct clock shows 9 o'clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 3 o'clock in the afternoon?

  • (A) 144°
  • (B) 150°
  • (C) 160°
  • (D) 180°
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

Hour hand traverses 30° per hour.
For 6 hours, 6 x 30 = 180°

V

Vinay Kumar • 8.55K Points
Tutor III Math

32) What is the angle between the hands of the clock at 3:40?

  • (A) 240°
  • (B) 110°
  • (C) 130°
  • (D) 190°
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

At 3 o’ clock, the hour hand is at 90 degrees from the vertical. In 40 minutes,
Hour hand = 90 + 40*(0.5) = 90 + 20 = 110 (The hour hand moves at 0.5 dpm)
Minute hand = 40*(6) = 240 (The minute hand moves at 6 dpm)
Difference or angle between the hands = 240 – 110 = 130 degrees.

S

Sandhya Thakur • 4.08K Points
Extraordinary Math

33) A tradesman, by means of a false balance defrauds 10 per cent in buying goods and also defrauds 10 per cent in selling. His gain percent is ?

  • (A) 10%
  • (B) 11%
  • (C) 21%
  • (D) 100%
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gopal Sharma • 38.32K Points
Coach Math

34) The C.P of 10 artices is equal to the S.P. of 15 articles. What is the profit or loss percentage ?

  • (A) 25.5%
  • (B) 35%
  • (C) 10%
  • (D) 33.3%
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sonali Mishra • 4.53K Points
Extraordinary Math

35) The selling price of 5 articles is the same as the cost price of 3 articles. The gain or loss percent is ?

  • (A) 20% gain
  • (B) 25% gain
  • (C) 33.33% loss
  • (D) 40% loss
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandhya Thakur • 4.08K Points
Extraordinary Math

36) A person bought some articles at the rate of 5 per rupee and the same number at the rate of 4 per rupee. He mixed both the types and sold at the rate of 9 for 2 rupees. In this business he suffered a loss of 3. The total number of articles bought by him was ?

  • (A) 1090
  • (B) 1080
  • (C) 540
  • (D) 545
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gopal Sharma • 38.32K Points
Coach Math

37) A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price of the book is ?

  • (A) 99 : 125
  • (B) 25 : 37
  • (C) 50 : 61
  • (D) 45 : 56
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

N

Neelam Mittal • 4.57K Points
Extraordinary Math

38) An item costing 840 was sold by a shopkeeper at a gain of10% and it was again sold by the new buyer at a loss of 5%. Final selling price of the item is ?

  • (A) 877.80
  • (B) 798
  • (C) 924
  • (D) 37.80
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kiran Rapria • 4.26K Points
Extraordinary Math

39) A radio is sold for 990 at a profit of 10%. What would have been the actual profit or loss on it, had it been sold for Rs. 890 ?

  • (A) 10 loss
  • (B) 10 profit
  • (C) 90 loss
  • (D) 90 profit
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Math Department : 37 | Page : 4

Jump to

Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math

Attempt 350+ Quizzes on Math

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image