Home
Categories
Reasoning MCQs
Page 2
Reasoning MCQ Questions with answers
Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Reasoning mcqs in hindi here.
Learn Reasoning MCQs [Page 2
of Department 50]
11) 'Ophthalmia' is related to 'Eye' in the same way as 'Rickets' is related to:
(A) Kidney
(B) Nose
(C) Bone
(D) Heart
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
As 'Ophthalmia' is a disease of 'Eye' in the same way 'Rickets' is the disease of 'Bone'.
12) 'Nun' is related to 'Convent' in the same way as 'Hen' is related to:
(A) Nest
(B) Shed
(C) Cote
(D) Cell
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
As dwelling place of 'Nun' is 'Convent' similarly the dwelling place of 'Hen' is 'Cote'.
13) 'Reading' is related to 'knowledge' in the same way as 'Work' is related to:
(A) Money
(B) Employment
(C) Experience
(D) Engagement
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
14) 'Dress' is related to 'Body' in the same way as 'Bangles' is related to:
(A) Glass
(B) Lady
(C) Wrist
(D) Beauty
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
As 'Dress' is worn on 'Body' similarly 'Bangles' are worn on 'Wrist'.
15) 'College' is related to 'Teachers' in the same way as 'Hospital' is related to:
(A) Doctors
(B) Patients
(C) Medicine
(D) Beds
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
As teaching is done by 'Teachers' in the 'College' similarly treatment is done by 'Doctors' in the 'Hospital'.
16) 'Flower' is related to 'Bud' in the same way as 'Fruit' is related to:
(A) Seed
(B) Tree
(C) Flower
(D) Stem
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
17) 'Jade' is related to 'Green' in the same way as 'Garnet' is related to:
(A) Red
(B) Blue
(C) Orange
(D) Yellow
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
'Jade' is a 'green' precious stone in the same way 'Garnet' is a 'red' precious stone.
18) Find the odd number / letters / word from the given alternative:
(A) 246
(B) 356
(C) 527
(D) 639
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
19) Find the odd number / letters / word from the given alternative:
(A) 22 - 3
(B) 28 - 4
(C) 36 - 5
(D) 43 - 6
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
In all other pairs, the first number when divided by the second, leaves 1 as remainder.
20) Find the odd number / letters / word from the given alternative:
(A) 0.50, 1.5 , 3.00, 0.25
(B) 0.5, 0.75, 1.5, 1.00
(C) 0.5, 0.75, 1.5, 1
(D) 1.0, 1.5, 3.00, 2.00
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
In all other groups, the numbers are in the ratio 2 : 3 : 6 : 4
You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 50 | Page : 2
Jump to Go
Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning