Home
Categories
Biology MCQs
Page 2
Biology MCQ Questions with answers
Here Important Biology MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Biology mcqs in hindi here.
Learn Biology MCQs [Page 2
of Department 21]
11) Translation of the dna sequence AAGCTGGGA would result in
(A) a DNA strand with the base sequence TTCGACCCT
(B) an mRNA strand with the sequence TTCGACCCT
(C) a sequence of three amino acids linked by peptide bonds
(D) an mRNA strand with the sequence UUGCACCCU
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
12) The correct order of events during meiosis is
(A) prophase I, metaphase I, anaphase I, telophase I, cytokinesis, meiosis II.
(B) anaphase I, telophase I, prophase I, cytokinesis, meiosis II.
(C) cytokinesis, metaphase I, anaphase I, telophase I
(D) telophase I, prophase I, cytokinesis, meiosis II, anaphase
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
13) Fertilisation occurs in the
(A) Vagina
(B) Uterus
(C) Fallopian tube
(D) Cervix
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
14) Palaeobotany is the branch of botany is which we study about
(A) Animal fosills
(B) Plant fossils
(C) Seed of plant
(D) Flower
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
15) A person having AB group of blood can donate to a person having
(A) A group
(B) B group
(C) AB group
(D) O group
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
16) The fossil of Archaeopteryx represents the evidence of origin of
(A) birds from reptiles
(B) mammals from reptiles
(C) reptiles from amphibians
(D) Mammals from birds
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
17) Which one of the following vitamins is necessary for blood clotting?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin K
(D) Vitamin D
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
18) The ultimate cause of water movement in a plant stem against gravity is
(A) osmosis
(B) transpiration
(C) photosynthesis
(D) diffusion
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
19) Which one of the following non-toxic gases helps in formation of enzymes which ripen fruit?
(A) Acctylene
(B) Ethane
(C) Methane
(D) Carbon dioxide
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
20) Which one of the following statements is correct?
(A) All proteins are enzymes.
(B) All enzymes are proteins.
(C) None of the enzymes is protein.
(D) None of the proteins is enzyme.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Biology Department : 21 | Page : 2
Jump to Go
Tags: Biology mcqs, important mcqs of Biology, Biology important Biology mcqs, mcqs on Biology, important mcqs on Biology, mcqs of Biology