39000+ Important MCQs for BANK PO

39000+ MCQs for BANK PO are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK PO MCQ Questions.


Learn BANK PO MCQs with answers [Page 16 of Department 158]

S

Siddharth M • 1.75K Points
Master Politics

151) How many languages have been listed in the 8th Schedule of the Constitution of India?

  • (A) 14
  • (B) 15
  • (C) 18
  • (D) 25
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The 1950 Constitution had includeed 14 languages in the 8th Schedule. Sindhi was added seventeen years later, by the Constitution Act of 1967. Three more viz, Konkani, Nepali and Manipuri were added in 1992 by the 71st Amendment Act.

S

Siddharth M • 1.75K Points
Master Politics

152) Who among the following was the 1st Speaker of the Lok Sabha?

  • (A) M.A. Ayyangar
  • (B) N. Sanjiva Reddy
  • (C) Ganesh Vasudev Mavalankar
  • (D) Sardar Hukam Singh
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Ganesh Vasudev Mavalankar popularly known as Dadasaheb was an independence activist, the President of the Central Legislative Assembly, then Speaker of the Constituent Assembly of India, and later the first Speaker of the Lok Sabha, the lower house of the Parliament of India from 15 May 1952 – 27 February 1956.

S

Siddharth M • 1.75K Points
Master Politics

153) Who among the following holds the office during the pleasure of President?
I. Attorney General of India
II. Governors of states
III. Comptroller and Auditor General of India

  • (A) Only I
  • (B) Both I and II
  • (C) Both I and III
  • (D) Both II and III
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Siddharth M • 1.75K Points
Master Politics

154) In Indian Parliament, under which condition a house can declare the seat of a member vacant?

  • (A) If member is absent from all meetings of the house for 60 days continuously
  • (B) If member is absent from all meetings of the house for 45 days continuously
  • (C) If member is absent from all meetings of the house for 30 days continuously
  • (D) If member is absent from all meetings of the house for 21 days continuously
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Siddharth M • 1.75K Points
Master Politics

156) Which state government has launched 'People First' mobile application for grievance redressal ?

  • (A) Uttar Pradesh
  • (B) Maharashtra
  • (C) Gujarat
  • (D) Andhra Pradesh
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Siddharth M • 1.75K Points
Master Politics

157) Which country has signed an agreement with India for transfer of sentenced prisoners ?

  • (A) Japan
  • (B) Ghana
  • (C) Somalia
  • (D) Italy
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Signing the Agreement with Somalia shall facilitate the Indian prisoners imprisoned in Somalia or vice-versa to be near to their families, for serving remaining part of their sentence and shall facilitate their social rehabilitation.

S

Siddharth M • 1.75K Points
Master Politics

158) Under which one of the following Articles of the Constitution of India, is the ' Annual Financial Statement ' of the economy to be laid by the Government, on the table of the Parliament before 31st March, every year

  • (A) Article 16
  • (B) Article 31
  • (C) Article 112
  • (D) Article 124
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of BANK PO Department : 158 | Page : 16

Jump to

TAGs: BANK PO mcqs, important BANK PO mcqs, important BANK PO questions, BANK PO questions, mcq for BANK PO, important mcq for BANK PO, mcqs for BANK PO, mcq questions for BANK PO, mcq question for BANK PO, prepare online for BANK PO