31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 5 of Department 95]

C

Chandrakant • 6.73K Points
Tutor III Chemistry

41) With reference to the Radioactivity, which among the following is called an isomeric transition?

  • (A) Alpha emission
  • (B) Gamma emission
  • (C) Beta emission
  • (D) X-Ray emission
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

An isomeric transition is a radioactive decay process that involves emission of a gamma ray from an atom where the nucleus is in an excited metastable state, referred to in its excited state, as a nuclear isomer. The emission of a gamma ray from an excited nuclear state allows the nucleus to lose energy and reach either a lower energy state, sometimes its ground state. In certain cases, the excited nuclear state following a nuclear reaction or other type of radioactive decay, has a half live that is more than 100 to 1000 times longer than the average 10-12 seconds, and this excited state is referred to as a metastable nuclear excited state. Some nuclei are able to stay in this metastable excited state for minutes, hours, days, or occasionally far longer, before undergoing gamma decay, in which they undergo radioactive decay with primary emission of a gamma ray.

C

Chandrakant • 6.73K Points
Tutor III Chemistry

42) Consider the following statements:
1. Addition of methyl alcohol to pure water increases the boiling point of water.
2. Addition of salt to pure water decreases the freezing point of water.
Which of the above statements is/are correct?

  • (A) Only 1
  • (B) Only 2
  • (C) Both 1 & 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandrakant • 6.73K Points
Tutor III Chemistry

43) Which of the following chemicals being used as major ingredients of Bakery Industry in India, are said to cause cancer?
1. Potassium bromate
2. Potassium iodate
3. Potassium sulfate
4. Potassium chromate
Select the correct option from codes given below:

  • (A) 1 & 2 Only
  • (B) 2 & 3 Only
  • (C) 3 & 4 Only
  • (D) 1 & 4 Only
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

While potassium bromate is said to be a Class 2B carcinogenic, which means it may cause cancer, potassium iodate can lead to “thyroid disorders, increase the incidence of autoimmune thyroid it is and increase the risk of thyroid cancer.

C

Chandrakant • 6.73K Points
Tutor III Chemistry

44) What are the common applications of the Zeolites, which remain in news frequently?
1. as water softeners
2. In cleaning radioactive wastes
3. for absorbing sulphur dioxide from waste gases
4. for catalytic cracking
Select the correct option from codes given below:

  • (A) 1 & 2 Only
  • (B) 2, 3 & 4 Only
  • (C) 1, 2 & 3 Only
  • (D) 1, 2, 3 & 4
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Zeolites are used as water softeners, to remove calcium ions from water. Clinoptilolite, a natural zeolite is used to clean radioactive wastes from nuclear power plant. Zeolites act as catalyst and are used in catalytic cracking to break down large organic molecules found in petroleum into the smaller molecules that make up gasoline, a process called catalytic cracking.

C

Chandrakant • 6.73K Points
Tutor III Chemistry

45) Consider the following statements about Zeolites:
1. Zeolites are a large group of natural and synthetic hydrated aluminium silicates
2. Zeolites are mainly found in low-temperature metamorphic rocks

Which of the above statements is/are correct?

  • (A) 1 Only
  • (B) 2 Only
  • (C) Both 1 & 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandrakant • 6.73K Points
Tutor III Chemistry

46) Which of the following chemicals is also known as "Vitriol of clay”?

  • (A) Aluminium sulphate
  • (B) Sodium silicate
  • (C) Zinc sulphate
  • (D) Copper(II) sulphate
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandrakant • 6.73K Points
Tutor III Chemistry

47) For most liquids, viscosity increases with increasing:
1. Pressure
2. Temperature
3. Surface tension
Select the correct option from codes given below:

  • (A) 1 & 3 Only
  • (B) 2 & 3 Only
  • (C) 3 Only
  • (D) 1, 2 & 3
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III Physics

48) What are those oscillations whose amplitude goes on decreasing with time are known as?

  • (A) Damped oscillation
  • (B) Maintained oscillation
  • (C) Free oscillation
  • (D) Forced oscillation
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III Physics

49) What is the relationship between the time period and effective length of a simple pendulum?

  • (A) T ∝ l
  • (B) T = √l
  • (C) T ∝ √1/l
  • (D) T ∝ √l
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Time period T ∝ √l where l is the distance between point of suspension and center of mass of bob and is called effective length.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III Physics

50) Which of the following produces Electromagnetic waves?

  • (A) charges at rest
  • (B) charges in uniform motion
  • (C) accelerated charges
  • (D) All of the above
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Neither stationary charges nor charges in uniform motion (steady currents) can be sources of electromagnetic waves. The former produces only electrostatic fields, while the latter produces magnetic fields that, however, do not vary with time. As per Maxwell’s theory, accelerated charges radiate electromagnetic waves.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 95 | Page : 5

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS