31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 12 of Department 95]

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

111) Who among the following shall have the right of audience in all courts in the territory of India in performance of his duties?

  • (A) Additional Advocate General
  • (B) Advocate General
  • (C) Attorney General
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

112) The Judges of Supreme Court of India are appointed by the President

  • (A) In consultation with the Chief Justice of the Supreme Court
  • (B) On the advice of Lok Sabha
  • (C) On the advice of Prime Minister
  • (D) After recommendation by Rajya Sabha
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

113) The term District Judge is mentioned in which of the following Article of Constitution?

  • (A) Article 230
  • (B) Article 232
  • (C) Article 233
  • (D) Article 231
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

In Article 233, the term District Judge has been mentioned in the Indian Constitution.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

114) The First Act permitting legal marriage with a person not belonging to one’s endongamous group is

  • (A) Hindu Marriage Validity Act
  • (B) Special Marriage Act
  • (C) Arya Samaj Marriage Validity Act
  • (D) Abolition of Untouchability Act
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Pratiloma (hypogamy) marriage among Hindus was invalid while anuloma (hypergamy) marriage was permitted till late 1940s. However there were judicial decisions against the validity of such marriage. The 1949 Hindu Marriage Validity Act validated all marriage between parties belonging to different religions, castes sub-castes or sects. But it did not validate marriage between a Hindu and a Muslim.

S

Sikhar Chaudhary • 5.88K Points
Tutor III Politics

115) Who has the right under the Constitution to seek the opinion of the Supreme Court on the question of law?

  • (A) Any High Court
  • (B) Prime Minister
  • (C) President
  • (D) All of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sikhar Chaudhary • 5.88K Points
Tutor III Politics

117) Of the following statements, which one is not correct?

  • (A) Supreme Court can hear from any High Court/ Tribunals as well as from Court-martial
  • (B) Supreme Court was constituted in 1950
  • (C) Supreme Court is the highest court of appeal in the country
  • (D) Supreme Court can hear from any High Court/Tribunals except from Court-martial
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sikhar Chaudhary • 5.88K Points
Tutor III Politics

118) Judicial Review in the Indian Constitution is based on which of the following ?

  • (A) Conventions
  • (B) Procedure established by law
  • (C) Rule of law
  • (D) Due process of Law
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

119) At Puhar or Kaveripumpattinam a great festival, described vividly by the Sangam Epic, was held in honour of Lord:

  • (A) Murugan
  • (B) Indra
  • (C) Svamimalai
  • (D) Venkateswara
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

120) Which of the following was not one of the important articles of export?

  • (A) Jewels
  • (B) Fine textiles
  • (C) Sugar
  • (D) Spice and perfumes
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 95 | Page : 12

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS