31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 11 of Department 95]

V

Virat Bhati • 7.23K Points
Tutor III Math

101) A, B and C together earn Rs.150 per day while A and C together earn Rs.94 and B and C together earn Rs.76. The daily earning of ‘C’ is

  • (A) Rs.56
  • (B) Rs.20
  • (C) Rs.75
  • (D) Rs.34
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Virat Bhati • 7.23K Points
Tutor III Math

102) 2 men and 1 woman together can complete a piece of work in 14 days, while 4 women and 2 men together can do it in 8 days. If a man gets Rs.600 per day, how much should a woman get per day?

  • (A) Rs.400
  • (B) Rs.450
  • (C) Rs.360
  • (D) Rs.480
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Virat Bhati • 7.23K Points
Tutor III Math

103) A and B undertook to do a piece of work for Rs.4500. A alone could do it in 8 days and B alone in 12 days. With the assistance of C they finished the work in 4 days. Then C’s share of the money is

  • (A) Rs.2250
  • (B) Rs.1500
  • (C) Rs.375
  • (D) Rs.750
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Virat Bhati • 7.23K Points
Tutor III Math

104) Two men undertook to do a job for Rs.1400. One of them can do it alone in 7 days, and the other in 8 days. With the assistance of a boy they together completed the work in 3 days. How much money will the boy get ?

  • (A) Rs.300
  • (B) Rs.325
  • (C) Rs.250
  • (D) Rs.275
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Reasoning

105) Anjali says, “He is the only son of the father of my sister’s brother.” How is that person related to Anjali ?

  • (A) Uncle
  • (B) Cousin
  • (C) Father
  • (D) Brother
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

The father of Anjali’s sister’s brother means father of Anjali. Only son of Anjali’s father means brother of Anjali

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Reasoning

106) Rajiv is the brother of Arun. Sonia is the sister of Sunil. Arun is the son of Sonia. How is Rajiv related to Sunil?

  • (A) nephew
  • (B) son
  • (C) father
  • (D) brother
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Rajiv is the brother of Arun. Arun is the son of Sonia. Rajiv is the son of Sonia. Sonia is the sister of Sunil.

Therefore, Rajiv is the nephew of Sunil.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Reasoning

107) Introducing Reeta, Monica said, “She is the only daughter of my father’s only daughter.” How is Monica related to Reeta?

  • (A) Aunt
  • (B) Niece
  • (C) Mother
  • (D) Cousin
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Only daughter of Monica’s father means Monica herself.

Therefore, Monica is the mother of Reeta.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Reasoning

108) Arun said, “This girl is the wife of the grandson of my mother”. Who is Arun to the girl ?

  • (A) Grandfather
  • (B) Husband
  • (C) Father
  • (D) Father-in-law
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Grandson of Arun’s mother means either son or nephew of Arun. Therefore, Arun is the father-in-law of that girl

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Reasoning

109) Pointing to Kapil, Shilpa said, “His mother’s brother is the father of my son, Ashish.” How is Kapil related to Shilpa?

  • (A) Niece
  • (B) Nephew
  • (C) Aunt
  • (D) Sister-in-law
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

110) What is ordinary Law ?

  • (A) Laws made by the High Court
  • (B) Laws made and enforced by the Government
  • (C) Laws made by the common people.
  • (D) Laws made by the Supreme Court
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

An ordinary law is a normal law, generally distinguished from a constitutional law. It is made and enforced by the competent authorities of the State, and it determines the relations of the citizens to the State and to one another. An ordinary law requires only simple majority in Parliament.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 95 | Page : 11

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS