31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 16 of Department 95]

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Reasoning

152) Find the odd number / letters / word from the given alternative:

  • (A) Physics
  • (B) Chemistry
  • (C) Biology
  • (D) Geography
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

All except Geography are branches of science.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Chemistry

153) What do we call the strain produced in a body when the deforming force produces a change in its shape without changing its volume?

  • (A) Linear Strain
  • (B) Volumetric Strain
  • (C) Shearing strain
  • (D) Thermal Strain
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

When the deforming force produces a change in the shape of the body without changing its volume, the strain produced is called shearing strain.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Chemistry

154) Which of the following is NOT correct about Group 14 elements?

  • (A) All of them are solids
  • (B) Melting points are much higher than those of corresponding elements of group 13
  • (C) Carbon is a non-metal
  • (D) Germanium is a metal
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Chemistry

155) Which of the following is correct about Hydrazine?

  • (A) It is used in various rocket fuels
  • (B) Its chemical formula is N2 H2
  • (C) It is a blue colour liquid
  • (D) All of the above
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

The chemical formula of Hydrazine is N2 H4. it is a colorless flammable liquid with an ammonia-like odour. It is used in various rocket fuels.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Chemistry

156) Which of the following is correct about Ammonia?

  • (A) The ammonia molecule is trigonal pyramidal in shape
  • (B) Ammonia gas is light blue in colour
  • (C) its aqueous solution is highly basic
  • (D) Ammonia gas is odorless
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Chemistry

157) Which of the following compound is prepared using Ostwald’s process?

  • (A) Potassium permanganate
  • (B) Hydrochloric acid
  • (C) Nitric acid
  • (D) None
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

On a large scale Nitric acid is prepared mainly by Ostwald’s process. Its chemical formula is HNO3.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach English

158) Find the error part:
Because of the cricket tournament / organizational work hardly / I have had any / rest since one week.

  • (A) Because of the cricket tournament
  • (B) organizational work hardly
  • (C) have had any
  • (D) rest since one week.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach English

159) Find the error part:
A property dealer was /shoot dead by four unidentified jacket clad men /while taking a morning walk /in a park.

  • (A) A property dealer was
  • (B) shoot dead by four unidentified jacket clad men
  • (C) while taking a morning walk
  • (D) in a park.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach English

160) Find the error part:
The newer type of automatic machines/ wash/ the clothes faster.

  • (A) The newer type of automatic machines
  • (B) wash
  • (C) the clothes faster
  • (D) No error
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 95 | Page : 16

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS