Home
Categories
Geography MCQs
Page 10
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 10
of Department 4]
91) If India adopts two time zones based on 75°E meridian for western India and 90°E meridian for eastern India, which one among the following states of eastern India will be benefitted most?
(A) Manipur
(B) West Bengal
(C) Assam
(D) Bihar
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
92) The large States of India in the order of area are
(A) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra
(B) Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra
(C) Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh
(D) Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
93) Which of the following States has the largest number of people belonging to Scheduled Caste?
(A) Bihar
(B) West Bengal
(C) Uttar Pradesh
(D) Punjab
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
94) Which one of the following is the southern-most city ?
(A) Bhopal
(B) Kolkata
(C) Raipur
(D) Udaipur
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
95) Bhutan is surrounded by which of the following Indian States?
(A) Assam, Arunachal Pradesh, West Bengal, Sikkim
(B) Assam, Mizoram, West Bengal, Bihar
(C) Arunachal Pradesh, Meghalaya, West Bengal, Bihar
(D) Arunachal Pradesh, Sikkim, Bihar, Meghalaya
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
96) 82.5°E longitude is geographically significant to India because:
(A) it determines the Indian standard time
(B) it has a bearing on the tropical climate of India
(C) it divides' India into eastern and western zones
(D) it enables determining local time in eastern India
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
97) Which one of the following groups comprises of States sharing borders with Chhattisgarh ?
(A) Andhra Pradesh, Jharkhand, Maharashtra and Orissa
(B) Andhra Pradesh, Bihar, Maharashtra and Uttar Pradesh
(C) Bihar, Maharashtra, Jharkhand and Orissa
(D) Andhra Pradesh, Jharkhand, Uttar Pradesh and West Bengal
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
98) The ‘Mahe region’ located on the western coast of India is politically a part of the Union Territory of:
(A) Dadra and Nagar Haveli
(B) Diu and Daman
(C) Lakshadweep
(D) Pondicherry
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
99) Which of the following would have to be crossed to reach Sri Lanka from Nagercoil ?
(A) Sunda Strait
(B) Gulf of Mannar
(C) Palk Strait
(D) Cook Strait
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
100) With which of the following countries has India no boundary ?
(A) Nepal
(B) Mongolia
(C) Myanmar
(D) Bhutan
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 4 | Page : 10
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography