Home
Categories
Geography MCQs
Page 5
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 5
of Department 4]
41) Mac Mohan Line demarcates the boundary between:
(A) India and Pakistan
(B) India and China
(C) India and Nepal
(D) India and Bangladesh
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
42) The northern part of the west coast is known as:
(A) Konkan coast
(B) Coromandal coast
(C) Malabar coast
(D) None of these
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
43) The Konkan Coast stretches between:
(A) Goa and Cochin
(B) Goa and Mumbai
(C) Goa and Daman
(D) Goa and Diu
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
44) The Eastern Coast of India is known as :
(A) Eastern Plateau
(B) Bengal Coast
(C) Cyclonic Coast
(D) Coromandal Coast
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
45) Which of the following is the capital of the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli?
(A) Dadra
(B) Nagar Haveli
(C) Kavaratti
(D) Silvassa
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
46) Kanchipuram is in which of the following states?
(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
47) Nine Degree Channel separates:
(A) Car Nicobar and Great Nicobar
(B) Lakshadweep and Minicoy
(C) Little Andaman and Car Nicobar
(D) North Andaman and South Andaman
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
48) Which one of the following groups of Indian states has a common frontier with Bhutan?
(A) Assam, Bihar, Sikkim and West Bengal
(B) Bihar, Meghalaya, Sikkim and West Bengal
(C) Arunachal Pradesh, Assam, Sikkim and West Bengal
(D) Arunachal Pradesh, Assam, Sikkim and West Bengal
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
Arunachal Pradesh, Assam, Sikkim and West Bengal groups of Indian states has a common frontier with Bhutan.
49) Lakshadweep Islands are the product of:
(A) volcanic activity
(B) wave action
(C) sea-floor expansion
(D) reef formation
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
50) Consider the following statements:
1. Longitude of Jabalpur's location is between those of Indore and Bhopal
2. Latitude of Aurangabad's location is between those of Vadodara and Pune.
3. Bangalore is situated more southward than Chennai.
Which of these statements is/are ?
(A) 1 and 3
(B) Only 2
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 4 | Page : 5
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography