Home
Categories
Biology MCQs
Page 1
Biology MCQ Questions with answers
Here Important Biology MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Biology mcqs in hindi here.
Learn Biology MCQs [Page 1
of Department 21]
1) The child will be a male, if the zygote has an __ combination.
(A) XO
(B) XXY
(C) XY
(D) XX
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
2) Which of the following vitamin helps in clotting of blood?
(A) Vitamin K
(B) Vitamin D
(C) Vitamin B1
(D) Vitamin B2
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
Vitamin K helps in clotting of blood. It is used by the body to help blood clot.
Warfarin (Coumadin) is used to slow blood clotting. By helping the blood clot, vitamin K might decrease the effectiveness of warfarin (Coumadin).
3) In which of the following mammals estrous cycle is absent ?
(A) Rabbit
(B) Horse
(C) Cow
(D) Monkey
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
4) Which of the following pairs is mismatched?
(A) Hooke - cell theory
(B) van Leeuwenhoek - germ theory
(C) Lister - aseptic surgery
(D) Jenner - vaccines
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
5) ........ are analogous organs.
(A) the tailfin of a lobster and the flukes of a whale
(B) A human arm and a bulls leg
(C) A bat's wing and a whale's fin
(D) The leg of a dog and the flipper of a dolphin
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
6) Which of the following kingdoms consists of prokaryotic cells?
(A) Animalia
(B) Protista
(C) Fungi
(D) Monera
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
7) Which one of the following organisms is dependent on saprophytic mode of nutrition?
(A) Agaricus
(B) Ulothrix
(C) Riccia
(D) Cladophora
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
Saprophytic fungi feed on dead plant and animal remains. Many are extremely beneficial, breaking down this organic material into humus, minerals and nutrients that can be utilised by plants. Agaricus is one among them.
8) Unlike Mitosis, Meiosis results in the formation of
(A) 2N daughter cells
(B) Haploid cells
(C) body cells
(D) Diploid cells
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
9) Human eye can differentiate between colours due to
(A) Rods
(B) Cones
(C) Bipolar nerves
(D) Pigmented epithelium
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
10) Shedding of leaves and fruits is due to the presence of hormone named
(A) Indole - acetic acid
(B) Naphthalene acetic acid
(C) Gibberellins
(D) Abscisic acid
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Biology Department : 21 | Page : 1
Jump to Go
Tags: Biology mcqs, important mcqs of Biology, Biology important Biology mcqs, mcqs on Biology, important mcqs on Biology, mcqs of Biology