Biology MCQ Questions with answers

Here Important Biology MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Biology mcqs in hindi here.

Learn Biology MCQs [Page 5 of Department 22]

N

Neha Sharma • 6.85K Points
Tutor III Biology

41) Which amongst the following mammals has the highest metabolic rate in terms of oxygen consumption (mm3/g hour)?

  • (A) Dog
  • (B) Mouse
  • (C) Rabbit
  • (D) Rat
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Vishal Gupta • 7.73K Points
Tutor III Biology

43) Which one of the following characteristics is common among parrot, platypus and kangaroo?

  • (A) Oviparity
  • (B) Toothless jaws
  • (C) Homothermy
  • (D) Functional post anal tail
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Vishal Gupta • 7.73K Points
Tutor III Biology

44) Which one of the following is an example of vestigial organ in man?

  • (A) Jaw apparatus
  • (B) Ear muscles
  • (C) Canine teeth
  • (D) Humerus
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Vestigial organs are body parts that have lost most or all of their original function through evolution. In humans, such structures may no longer serve a significant purpose.

  • (A) Jaw apparatus – Not vestigial. It plays a crucial role in chewing and speaking.
  • (B) Ear musclesCorrect. These are vestigial in humans; they were once used by ancestors to move their ears for better hearing, but now most people can't move their ears voluntarily.
  • (C) Canine teeth – Not vestigial. They still help in tearing food.
  • (D) Humerus – Not vestigial. It is a major bone in the arm, essential for arm movement.

V

Vishal Gupta • 7.73K Points
Tutor III Biology

45) Consider the following statements about probiotic food:
1. Probiotic food contains live bacteria which are considered beneficial to humans:
2. Probiotic food helps in maintaining gut flora.
Which of the statements given above is/are correct?

  • (A) 1 only
  • (B) 2 only
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Vishal Gupta • 7.73K Points
Tutor III Biology

46) The plant dye Henna imparts orange-red colour to skin and hairs due to its reaction with which of the following?

  • (A) Proteins and amino acids
  • (B) Lipids
  • (C) Carbohydrates
  • (D) Nucleic acids
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Vishal Gupta • 7.73K Points
Tutor III Biology

47) Which one of the following is considered as the drug of last resort for human being?

  • (A) Penicillin
  • (B) Tetracycline
  • (C) Chloramphenicol
  • (D) Streptomycin
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Vishal Gupta • 7.73K Points
Tutor III Biology

49) Which of the following types is used by computed tomography employed for visualisation of the internal structure of human body?

  • (A) X-rays
  • (B) Sound waves
  • (C) Magnetic resonance
  • (D) Radioisotopes
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jatin Dubey • 3.78K Points
Extraordinary Biology

50) Stem Cell Therapy (SCT) is not useful for the treatment of which one of the following ailments?

  • (A) Kidney failure
  • (B) Cancer
  • (C) Brain injury
  • (D) Vision impairment
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Biology Department : 22 | Page : 5

Jump to

Tags: Biology mcqs, important mcqs of Biology, Biology important Biology mcqs, mcqs on Biology, important mcqs on Biology, mcqs of Biology

Attempt 200+ Quizzes on Biology

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image