Home
Categories
Biology MCQs
Page 8
Biology MCQ Questions with answers
Here Important Biology MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Biology mcqs in hindi here.
Learn Biology MCQs [Page 8
of Department 22]
71) A biologist studied the population of mice in an agricultural field. He observed that the average natality was 150, average mortality was 140, immigration 20 and emigration 30. The net increase in population is
(A) 10
(B) 15
(C) 20
(D) 0
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
72) Tissue plasminogen activator (TPA) is used for
(A) Treatment of cystic fibrosis
(B) Preventing blood clots
(C) Treating Haemophilia – A
(D) Treatment of diabetes mellitus
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
73) Charas is obtained from
(A) Papaver somniferum
(B) Atropa belladonna
(C) Cannabis sativa
(D) Claviceps purpurea
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
74) The anti-cancer drug Vincristine are obtained from
(A) Vinca rosea
(B) Daucus carota
(C) Nicotiana tabacum
(D) Datura stramonium
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
75) The respiratory quotient is less than 1 in case of
(A) Proteins
(B) Carbohydrates
(C) Organic acids
(D) Fats
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
76) The full form of AIDS is
(A) Acquired immunodisease syndrome
(B) Adaptive immunodeficiency syndrome
(C) Acquired immunodeficiency syndrome
(D) Acquired immunodeficiency symptom
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
77) The receptor through which the HIV virus infects is
(A) CD4
(B) CD6
(C) CD5
(D) CD2
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
78) Polymerase chain reaction (PCR) was discovered by
(A) Robert Koch
(B) Kary Mullis
(C) Louis Pasture
(D) Sir Alec Jeffery
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
79) Which of the following antibodies exists as a dimer?
(A) IgM
(B) IgG
(C) IgA
(D) IgD
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
80) The nutritive layer present around the pollen sac is
(A) Epidermis
(B) Endodermis
(C) Tapetum
(D) Endothecium
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Biology Department : 22 | Page : 8
Jump to Go
Tags: Biology mcqs, important mcqs of Biology, Biology important Biology mcqs, mcqs on Biology, important mcqs on Biology, mcqs of Biology