35500+ Important MCQs for BANK CLERK

35500+ MCQs for BANK CLERK are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK CLERK MCQ Questions.


Learn BANK CLERK MCQs with answers [Page 4 of Department 120]

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary History

31) Satyartha Prakash was written by

  • (A) Swami Shraddhanand
  • (B) Swami Vivekanand
  • (C) Swami Dayanand Sarswati
  • (D) Ishwar Chandra Vidyasagar
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Dayanand's views were published in his famous work, Satyarth Prakash. Dayanand's vision of India included a classless and casteless society.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary History

32) Who of the following organized the East India association in London to mobilize public

  • (A) Ananda Mohan Bose
  • (B) Bhikaji Cama
  • (C) Dadabhai Naoroji
  • (D) Surendranath Banerjee
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary History

33) The word 'Adivasi' was used for the first time to refer to the tribal people by

  • (A) Mahatma Gandhi
  • (B) Thakkar Bappa
  • (C) Jyotiba Phule
  • (D) B.R. Ambedkar
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary History

34) Who was called "Grand Old Man of India"?

  • (A) Dadabhai Naoroji
  • (B) Gopal Krishna Gokhle
  • (C) Bal Gangadhr Tilak
  • (D) Feroz Shah Mehta
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Dadabhai Naoroji, Known as the Grand Old Man, was a Parsi intellectual, educator, cotton trader, and an early Indian political and social leader.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary History

35) Who among the following was not present in the founding session of Indian National Congress?

  • (A) Dababai Naoroji
  • (B) G. Subramaniyam lyer
  • (C) Justice Ranade
  • (D) Surendranath Banerjee
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Surendra Nath Banerjee was not present in the founding session of Indian National Congress. He founded the Indian National Association. After the founding of the Indian National Congress in 1885 in Bombay, Banerjee merged his organization with it owing to their common objectives and memberships.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary History

36) "Poverty and the Un- British Rule in India" was written by

  • (A) Dadabhai Naoroji
  • (B) Ramesh Chandra Dutta
  • (C) Gopal Krishna Gokhle
  • (D) Surendranath Banerjee
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary History

37) Who among the following had repealed the Vernacular Press Act?

  • (A) Lord Lytton
  • (B) Lord Ripon
  • (C) Lord Dufferin
  • (D) Lord Lansdowne
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Lord Ripon was a staunch liberal democrat with faith in self -government. He repealed the Vernacular Press Act and earned much popularity among Indians.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Computer

38) Which is used to provide the sight information to the right person at the right time for proper decision making?

  • (A) DBMS
  • (B) MIS
  • (C) ISO
  • (D) PSO
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

MIS (Management Information System) is designed to provide accurate and timely information to managers and decision-makers. It helps in decision-making by providing relevant data in a structured way.

Let’s look at the other options:

  • (A) DBMS: Database Management System stores and manages data but does not directly provide decision-making information in a processed form.
  • (C) ISO: International Organization for Standardization, which sets standards but isn’t related to decision-making tools.
  • (D) PSO: Particle Swarm Optimization (commonly in AI), not relevant to managerial decision-making in this context.

So, the best choice is MIS.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Computer

39) Most disk drives have a single read/ write head for each disk surface. What is the advantage of suing multiple heads on each movable access arm?

  • (A) Reduced seek time
  • (B) Less latency time
  • (C) Reduced search time
  • (D) Less disk speed
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Computer

40) One of the main feature that distinguish microprocessors from microcomputers is

  • (A) words are usually larger in microprocessors
  • (B) words are shorter in microprocessors
  • (C) microprocessor does not contain I/O devices
  • (D) exactly the same as the machine cycle time
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of BANK CLERK Department : 120 | Page : 4

Jump to

TAGs: BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK questions, BANK CLERK questions, mcq for BANK CLERK, important mcq for BANK CLERK, mcqs for BANK CLERK, mcq questions for BANK CLERK, mcq question for BANK CLERK, prepare online for BANK CLERK