35500+ Important MCQs for BANK CLERK

35500+ MCQs for BANK CLERK are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK CLERK MCQ Questions.


Learn BANK CLERK MCQs with answers [Page 6 of Department 120]

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

51) Which of the following Bhakti sect founded by Birbhan and their religious granth is revered like the Granth of the Sikhs?

  • (A) Pothi
  • (B) Satnamis
  • (C) Vaishanavism
  • (D) Shaivism
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

53) Who among the following Bhakti Saint emphasised the essential oneness of all religion by describing Hindus and Muslims 'as pots of the same clay'?

  • (A) Kabir
  • (B) Tulsidas
  • (C) Ramananda
  • (D) Raidasa
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

54) Who among the following propagated Dvaita or dualism of Jivatma and Pramatma in Kannada region?

  • (A) Mirabai
  • (B) Nimbarka
  • (C) Vallabhacharya
  • (D) Madhav
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

55) Which of the following sect is emphasised on nirguni Bhakti - devotion to a divine without Gunas (qualities or form), but it accepts both nirguni and saguni forms of the divine?

  • (A) Sikhism
  • (B) Shaivism
  • (C) Vaishanvism
  • (D) All of the above
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

56) About the formation of which organization A.O. Hume said “A safety valve for the escape of great and growing forces generated by our own action urgently needed.”

  • (A) Bhinav Bharat
  • (B) Young Indian Organization
  • (C) Young India
  • (D) Indian National Congress
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

57) The demand for Swarajya or self- government within the British empire was made from the Congress platform by

  • (A) Gopal Krishna Gokhale
  • (B) Dadabhai Naoroji
  • (C) Both Gopal Krishna Gokhale and Dadabhai Naoroji
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

59) Rehnumai Mazdayasan Sabha started in 1851 by Naoroji Furdonji, Dadabahi Naroji, S.S. Bengalee and other was a

  • (A) Parsi Economical Reform Association
  • (B) Parsi education Reform Association
  • (C) Parsi culture Reform Association
  • (D) Parsi religious Reform Association
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

60) Mahatma Gandhi gave the title of Sardar to Vallabhbhai Patel for his great organizational skill in

  • (A) Kheda Satyagraha
  • (B) Champaran Satyagraha
  • (C) The Bardoli Satyagraha
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of BANK CLERK Department : 120 | Page : 6

Jump to

TAGs: BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK questions, BANK CLERK questions, mcq for BANK CLERK, important mcq for BANK CLERK, mcqs for BANK CLERK, mcq questions for BANK CLERK, mcq question for BANK CLERK, prepare online for BANK CLERK