11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES

11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.


Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 1 of Department 22]

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III Reasoning

1) Name the temple in Combodia where scenes from Ramayana and Mahabharatha are depicted

  • (A) Borobudur
  • (B) Kailashnath
  • (C) Angkor Wat
  • (D) Brihadeshwara
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III Geography

4) Kalgoorlie and Coolgardie - places famous for gold mines are located in:

  • (A) Australia
  • (B) USA
  • (C) England
  • (D) South Africa
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Kalgoorlie-Boulder, known colloquially as just Kalgoorlie, is a city in the Goldfields-Esperance region of Western Australia, located 595 km (370 mi) east-northeast of Perth at the end of the Great Eastern Highway.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III Geography

5) Tadoba national park known for sheltering tiger, panther and bear is located in:

  • (A) Assam
  • (B) Chandrapur (Maharashtra)
  • (C) Karnataka
  • (D) Tamil Nadu
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

In the Chandrapur district of Maharashtra lies the Tadoba Andhari National park which shelters around 43 tigers till date. The tiger reserve is one of the fifty tiger reserves in India which also happens to be the largest and oldest national park in the state. The name of the national park was kept after the name of the God “Tadoba” who is worshipped by the local tribes, and Andhari is the name of the river which meanders between the forest.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III Geography

6) In geography who propounded the theory of convectional current hypothesis?

  • (A) Arthur Holmes
  • (B) Carl Ritter
  • (C) Arnaldo Faustini
  • (D) Immanuel Kant
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Arthur Holmes postulated convection current theory in the year 1928–29. It is widely accepted driving mechanism for continental drift(moving apart) which lead to the foundation of modern plate tectonics. His main objective was to find the scientific explanation of origin of the continent and oceans. But it is also widely accepted concept of mountain building.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III English

7) Since the beginning of history
P : have managed to catch
Q : the Eskimos and Red Indians
R : by a very difficult method
S : a few specimens of this aquatic animal
The Proper sequence should be:

  • (A) QRPS
  • (B) SQPR
  • (C) SQRP
  • (D) QPSR
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III English

8) A French woman
P : committed suicide
Q : where she had put up
R : who had come to Calcutta
S : by jumping from the first floor balcony of the hotel
The Proper sequence should be:

  • (A) PRQS
  • (B) QSRP
  • (C) RPSQ
  • (D) SRQP
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III English

9) The national unity of a free people
P : to make it impracticable
Q : for there to be an arbitrary administration
R : depends upon a sufficiently even balance of political power
S : against a revolutionary opposition that is irreconcilably opposed to it
The Proper sequence should be:

  • (A) QRPS
  • (B) QRSP
  • (C) RPQS
  • (D) RSPQ
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III English

10) The grocer
P : did not listen to the protests of customer
Q : who was in the habit of weighing less
R : whom he had cheated
S : with great audacity
The Proper sequence should be:

  • (A) PRSQ
  • (B) QSPR
  • (C) QPRS
  • (D) PQSR
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 22 | Page : 1

Jump to

TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions, CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES