Home
Exams
CIVIL SERVICES MCQs
Page 20
11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES
11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.
Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 20 of Department 22]
191) Which one of the following is not true about the First Round Table Conference?
(A) It was attended by the Congress delegation
(B) It was held in London
(C) It was to discuss the Report of the Simon Commission
(D) It was held in 1930
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
192) The North and South Equatorial Currents are caused by
(A) The prevailing Westerlies
(B) The prevailing Trades
(C) Difference in temperatures
(D) Equatorial climate
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
193) Victoria Falls in Africa are located on
(A) River Niger
(B) River Nile
(C) River Zambezi
(D) River Congo
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
194) The ocean currents transfer heat from
(A) Lower to higher altitudes
(B) The surface of the sea to greater depths
(C) One coast to another
(D) One sea or ocean to another
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
195) The tide at its maximum height is known as
(A) Tsunami
(B) Spring tide
(C) Neap tide
(D) Equinox
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
196) The largest reserves of fresh water on the Earth’s surface is in
(A) North America
(B) South America
(C) U.S.S.R
(D) Africa
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
197) Which of the following is not a fresh water lake?
(A) L. Titicaca
(B) L. Erie
(C) L. Ontario
(D) L. Huron
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
198) Between whom was the treaty of Purandhar in 1776 made?
(A) English and Sultan of Mysore
(B) Marathas and English
(C) Marathas and Portuguese
(D) English and Nizam of Hyderabad
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
199) Ashtapradhana was the official council of
(A) Shivaji
(B) Krishnadeva Raya
(C) Harihar I
(D) Balaji Baji Rao
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
200) Who among the following streamlined the Maratha administration after Shambhaji?
(A) Nanaji Deshmukh
(B) Ganga Bai
(C) Balaji Viswanath
(D) Raja Ram
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 22 | Page : 20
Jump to Go
TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions,
CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES