11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES

11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.


Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 3 of Department 22]

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Geography

21) In the decreasing order of the length of the rivers, the correct sequence is ________

  • (A) Brahmaputra - Ganga - Godavari - Narmada
  • (B) Ganga - Godavari - Brahmaputra - Narmada
  • (C) Brahmaputra - Narmada - Godavari - Ganga
  • (D) Ganga - Brahmaputra - Godavari – Narmada
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Geography

22) Consider the following rivers:
1. Ganga
2. Brahmaputra
3. Godavari
4. Krishna
Which of these rivers build a common delta?

  • (A) 1 and 4
  • (B) 1 and 3
  • (C) 1 and 2
  • (D) 3 and 4
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Geography

23) Which of the following are the features of the Himalayan rivers?
I. They are of youthful nature, forming deep gorges and performing intense erosional activity
II. They are free to form their courses and follow a dendritic pattern
III. They have very large basins

  • (A) I and II
  • (B) I and III
  • (C) II and III
  • (D) I, II and III
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Geography

24) Given here are four places situated on the banks of the Narmada :
1. Jabalpur
2. Mandla
3. Amarkantak
4. Bharuch
In which order do these places occur from the source of the river to its mouth?

  • (A) 3, 2, 1,4
  • (B) 4, 3, 2, 1
  • (C) 2, 1, 4, 3
  • (D) 1, 4, 3, 2
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Geography

25) What is the correct sequence of the rivers- Godavari, Mahanadi, Narmada and Tapi in the descending order of their lengths?

  • (A) Godavari - Mahanadi - Narmada - Tapi
  • (B) Godavari - Narmada - Mahanadi - Tapi
  • (C) Narmada - Godavart - Tapi - Mahanadi
  • (D) Narmada- Tapi - Godavari – Mahanadi
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III History

27) Which of the following objects was not worshipped by the Indus valley people

  • (A) Mother Goddess
  • (B) Pashupati Shiva
  • (C) Trees such as Peepal and Acacia
  • (D) Trimurti
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach Geography

28) Which of the following characteristics are associated with the dry monsoon forest of India?
1. Annual rainfall is below 50 cm
2. The trees are short rooted
3. Thorny shrubs and grassland
4. Mango, Mahua, Sisam and Keeker are the prominent trees.

  • (A) 1 and 2
  • (B) 2 and 4
  • (C) 3 and 4
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The following characteristics that are associated with the dry monsoon forest of India are mango, mahua, sisam and keeker are the prominent trees and thorny shrubs and grassland. Monsoon forest, also called dry forest or tropical deciduous forest, open woodland in tropical areas that have a long dry season followed by a season of heavy rainfall.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach Geography

29) The reason for Rajasthan being deficient in rainfall is ________

  • (A) The monsoon fail to reach this area
  • (B) It is too hot
  • (C) There is no water available and thus the winds remain dry
  • (D) The winds do not come across any barrier to cause necessary uplift to be cooled
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Geography

30) For short-term climatic predictions, which one of the following events, detected in the last decade, is associated with occasional weak monsoon rains in the Indian subcontinent?

  • (A) La Nina
  • (B) Movement of jet streams
  • (C) El Nino and southern oscillations
  • (D) Green-house effect on global level
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 22 | Page : 3

Jump to

TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions, CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES