11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES

11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.


Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 2 of Department 22]

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III English

11) They felt safer
P : to watch the mountain
Q : of more than five miles
R : as they settled down
S : from a distance
The Proper sequence should be:

  • (A) RPSQ
  • (B) RSQP
  • (C) PQSR
  • (D) PRSQ
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III English

12) People
P : at his dispensary
Q : went to him
R : of all professions
S : for medicine and treatment
The Proper sequence should be:

  • (A) QPRS
  • (B) RPQS
  • (C) RQSP
  • (D) QRPS
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kartik Sharma • 7.98K Points
Tutor III Geography

13) Which of the following is the correct chronological order of the formation of the following states in India?
1. Sikkim
2. Mizoram
3. Goa
4. Arunachal Pradesh

  • (A) 3, 1, 2, 4
  • (B) 1, 2, 3, 4
  • (C) 1, 2, 4, 3
  • (D) 1, 4, 2, 3
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kartik Sharma • 7.98K Points
Tutor III Geography

14) What is the correct order of occurrence of the following places as one moves from east to west?
(1) Murshidabad
(2) Gorakhpur
(3) Bhopal
(4) Bhavnagar

  • (A) 2-4-3-1
  • (B) 1-3-4-2
  • (C) 1-2-3-4
  • (D) 4-3-2-1
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kartik Sharma • 7.98K Points
Tutor III Geography

15) Bhutan is surrounded by which of the following Indian States?

  • (A) Assam, Arunachal Pradesh, West Bengal, Sikkim
  • (B) Assam, Mizoram, West Bengal, Bihar
  • (C) Arunachal Pradesh, Meghalaya, West Bengal, Bihar
  • (D) Arunachal Pradesh, Sikkim, Bihar, Meghalaya
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Bhutan is surrounded by Assam, Arunachal Pradesh, West Bengal and Sikkim. Bhutan is located on the southern slopes of the eastern Himalayas, landlocked between the Tibet autonomous region to the north and the Indian states of Sikkim, West Bengal, Assam, and Arunachal Pradesh to the west and south.

K

Kartik Sharma • 7.98K Points
Tutor III Geography

16) 1. Assam shares a border with Bhutan and Bangladesh.
2. West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal.
3. Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar. Which of the statements given above are correct?

  • (A) 1, 2 and 3
  • (B) 1 and 2 only
  • (C) 2 and 3 only
  • (D) 1 and 3 only
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

All the statements given above are correct. Assam shares a border with Bhutan and Bangladesh, West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal and Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Geography

17) Black cotton soil of the Deccan region of India is associated with ________ rocks.

  • (A) Volcanic rocks
  • (B) Plutonic rocks
  • (C) Sedimentary rocks
  • (D) Hypabysal rocks
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Geography

18) Which of the following is/are not the characteristics of red soils?
I. They are derived from weathering of old crystalline and metamorphic rocks
II. They contain iron oxides
III. They have high water retention capacity
IV. They have high nitrogen content

  • (A) II and III
  • (B) Only III
  • (C) Only IV
  • (D) III and IV
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Geography

19) Which of the following statements regarding red soils of India is/are correct?
1. The colour of the soil is-red due to ferric oxide content.
2. Red soils are rich in lime, humous and potash.
3. They are porous and have friable structure.

  • (A) 1 only
  • (B) 1 and 3 only
  • (C) 2 and 3 only
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Geography

20) Arrange the following rivers in descending order of their length:
1. Ravi
2. Cauvery
3. Sutlej
4. Yamuna

  • (A) 1, 2, 4, 3
  • (B) 3, 4, 1, 2
  • (C) 4, 3, 2, 1
  • (D) 1, 2, 3, 4
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 22 | Page : 2

Jump to

TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions, CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES