11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES

11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.


Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 13 of Department 22]

M

Madhu • 12.07K Points
Tutor II Geography

123) Which one of the following sets of conditions is necessary for a good cultivation of wheat?

  • (A) Low temperature and low rainfall
  • (B) High temperature and moderate rainfall
  • (C) High temperature and heavy rainfall
  • (D) Moderate temperature and moderate rainfall
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Geography

124) Among the following states, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with minimum cost of production and can develop an export oriented industry in this field?

  • (A) Arunachal Pradesh
  • (B) Madhya Pradesh
  • (C) Andhra Pradesh
  • (D) Uttar Pradesh
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Geography

125) Which one of the following countries does not extract oil and natural gas from the North Sea?

  • (A) Norway
  • (B) Germany
  • (C) Sweden
  • (D) Denmark
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Geography

126) In order to promote village industralisation, Government of India has set up the Mahatma Gandhi Institute for Rural Industralization in

  • (A) Porbandar
  • (B) Hyderabad
  • (C) Kolkata
  • (D) Wardha
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Bijay Kumar • 5.24K Points
Tutor III Politics

127) Which of the following features does not belong to a federal government?

  • (A) State Government are agents of the Central Government
  • (B) The government has two distincts levels, State Government and Central Government
  • (C) Both Central and State Governments have coordinate status
  • (D) Both Central and State Governments derive powers from the Constitution
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Bijay Kumar • 5.24K Points
Tutor III Politics

128) The Panchayati Raj system was adopted to

  • (A) Make people aware of politics
  • (B) Educate the peasants
  • (C) Decentralise the power of democracy
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Bijay Kumar • 5.24K Points
Tutor III Politics

129) The mind and ideals of the framers of the Indian Constitution are reflected in

  • (A) The Preamble
  • (B) The Independent Judiciary
  • (C) The Directive Principles of State Policy
  • (D) The Fundamental Rights
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 22 | Page : 13

Jump to

TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions, CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES