11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES

11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.


Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 4 of Department 22]

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Geography

31) Which of the following state receives rainfall due to western disturbances?

  • (A) Punjab
  • (B) West Bengal
  • (C) Kerala
  • (D) Gujarat
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Geography

32) During the monsoon season rainfall decreases from the Ganga delta to the Punjab plains. It is because ________

  • (A) Monsoon current moves westward along the Ganga plain and becomes drier
  • (B) Western regions are warmer than the eastern region
  • (C) Hills do not form barriers for winds
  • (D) The area is far away from the sea
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Geography

33) Arrange the following cities in decreasing order of the rainfall they receive from the south-west monsoons in summer months:
1. Allahabad
2. Kolkata
3. Delhi
4. Patna

  • (A) 2, 4, 1, 3
  • (B) 3, 1, 4, 2
  • (C) 1, 4, 3, 2
  • (D) 2, 4, 3, 1
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Vikash Gupta • 33.56K Points
Instructor I History

35) Who was the author of Dashkumarcharitam and at whose court did he live?

  • (A) Dandin, Nandivarman II
  • (B) Bharavi, Nandivarman II
  • (C) Appar, Dandivarman I
  • (D) Bharavi, Narsimhavarman I
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Dashkumarcharitam is a classical Sanskrit prose work authored by Dandin.

  • Dandin lived at the court of Nandivarman II, the Pallava king.

The other options are related to different authors and rulers but not connected with Dashkumarcharitam.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

36) The part of Earth’s lithosphere that surfaces in the ocean basins is called ?

  • (A) Ocean floor
  • (B) Ocean crust
  • (C) Continental slope
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

38) Who among the following was the court physician of Kanishka?

  • (A) Vasumitra
  • (B) Nagarjuna
  • (C) Charaka
  • (D) Patanjali
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

39) Who started the Saka Era which is still used by the Government of India?

  • (A) Kanishka
  • (B) Vikramaditya
  • (C) Samudra Gupta
  • (D) Ashoka
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

40) Which of the following is the correct chronological sequence of the ruling dynasties of northern India, from the decline of the Mauryas to the rise of the imperial Guptas?

  • (A) Sungas, Indo-Greeks, Kushans, Sakas and Guptas
  • (B) Sungas, Kushans, Parthians, Sakas and Guptas
  • (C) Sungas, Kanvas, Indo-Greeks, Sakas, Parthians and Guptas
  • (D) Kanvas, Sungas, Indo-Greeks, Sakas, Parthians and Guptas
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 22 | Page : 4

Jump to

TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions, CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES