Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 6 of Department 16]

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Reasoning

51) Four girls are sitting on a bench to be photographed. Shikha is to the left of Reena. Manju is to the right of Reena. Rita is between Reena and Manju. Who would be second from the left in the photograph?

  • (A) Reena
  • (B) Manju
  • (C) Rita
  • (D) Shikha
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Reasoning

52) Five children are sitting in a row. S is sitting next to P but not T. K is sitting next to R who is sitting on the extreme left and T is not sitting next to K. Who are sitting adjacent to S?

  • (A) P and T
  • (B) R and P
  • (C) K and P
  • (D) Only P
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Reasoning

53) In a March Past, seven persons are standing in a row. Q is standing left to R but right to P. O is standing right to N and left to P. Similarly, S is standing right to R and left to T. Find out who is standing in the middle.

  • (A) P
  • (B) Q
  • (C) R
  • (D) S
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Reasoning

54) Study the given information carefully and answer the questions that follow :
i. Eleven students A, B, C, D, E, F, G, H, I, J and K are sitting in the first row of the class facing the teacher.
ii. D who is to the immediate left of F is second to the right of C.
iii. A is second to the right of E, who is at one of the ends.
iv. J is the immediate left of D and third to the right of I.
v. H is to the immediate left of D and third to the right of I.
Which of the following statements is true in the context of the above sitting arrangements?

  • (A) K is between A and J.
  • (B) There are three students sitting between D and G.
  • (C) B is sitting between J and I.
  • (D) G and C are neighbours sitting to the immediate right of H.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Reasoning

55) Raju to a girl in the photograph, Kamal’s said, “Her mother’s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girl’s mother related Kamal?

  • (A) Aunt
  • (B) Grandmother
  • (C) Sister
  • (D) Mother
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Reasoning

56) Sudhakar told Anand, “Yesterday I defeated the only brother of the daughter of my grandmother.” Whom did Sudhakar defeat?

  • (A) Father-in-law
  • (B) Cousin
  • (C) Father
  • (D) Son
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Reasoning

57) Prateep said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Prateep to the girl?

  • (A) Husband
  • (B) Father-in-law
  • (C) Grandfather
  • (D) Father
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Reasoning

58) Arun introduces Rohan as the son of the only brother of his father’s wife. How is Rohan related to Arun?

  • (A) Brother
  • (B) Son-in-law
  • (C) Cousin
  • (D) Uncle
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Reasoning

59) Pointing to a lady, a man said, “The son of her only brother is the brother of my wife.” How is the lady related to the man?

  • (A) Sister of father-in-law
  • (B) Mother-in-law
  • (C) Grandmother
  • (D) Mother’s sister
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary Reasoning

60) A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?

  • (A) Grandson
  • (B) Uncle
  • (C) Nephew
  • (D) Cousin
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 16 | Page : 6

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image