Home
Exams
BANK PO MCQs
Page 19
39000+ Important MCQs for BANK PO
39000+ MCQs for BANK PO are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK PO MCQ Questions.
Learn BANK PO MCQs with answers [Page 19 of Department 42]
181) Which of the following in respect of Indian agriculture is not correct?
(A) India is the largest producer of mango, banana, cheeku and acid lime
(B) India is the largest producer of coconuts
(C) India is the 3rd largest producer of chemical fertilizers
(D) India is second largest producer of vegetables
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
182) ‘Eco Mark’ is given to the Indian products that are
(A) rich in proteins
(B) environment friendly
(C) pure and unadulterated
(D) economically viable
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
183) Permanent settlement was a feature of
(A) Zamindari System
(B) Ryotwari System
(C) Mahalwari System
(D) None of these
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
184) The ____ was the largest integrated dairy, development programme of the world, started by National Dairy Development Board in 1970.
(A) Operation Animal Husbandry
(B) Operation White Revolution
(C) Operation Flood
(D) Operation White Star
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
185) Which among the following is not a ‘geographical indicator’?
(A) Kani Shawl
(B) Darjeeling Basmati
(C) Mysore Silk
(D) Naga Mircha
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
186) Which one of the following is known as the largest petroleum deposit in the world?
(A) Kirkuk
(B) Dubai
(C) Abadan
(D) Ghawar
Correct Answer - Option
(D)
Explanation :
Ghawar Field (located in Saudi Arabia ) is the largest conventional petroleum (oil) field in the world.
Location: Eastern Province of Saudi ArabiaDiscovered: 1948Length: About 280 km (174 miles)Significance: It has produced more than 65 billion barrels of oil since production began.It continues to be a major source of crude oil for global markets. Why not the others?
(A) Kirkuk – Located in Iraq, it’s one of the oldest oil fields but not the largest.(B) Dubai – Dubai has some oil, but its reserves are small compared to others; it is better known for tourism and trade.(C) Abadan – Located in Iran, known for its large refinery but not for having the largest deposit.Hence, Ghawar is known as the largest petroleum deposit in the world .
187) Consolidation of holdings as a land reforms measure failed to take off in
(A) Haryana
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Punjab
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
188) Central Seed Testing and Referral Laboratory (CSTRL) is located in
(A) Dehradun
(B) Bhopal
(C) Lucknow
(D) Varanasi
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
189) What is mixed farming?
(A) Growing of several corps in a planned way
(B) Growing several crops and also rearing animals
(C) Growing Rabi as well as Kharif crops
(D) Growing of fruits as well as vegetables
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
190) State with maximum production of coffee in India is
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Kerala
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of BANK PO Department : 42 | Page : 19
Jump to Go
TAGs: BANK PO mcqs, important BANK PO mcqs, important BANK PO questions,
BANK PO questions, mcq for BANK PO, important mcq for BANK PO, mcqs for BANK PO, mcq questions for BANK PO, mcq question for BANK PO, prepare online for BANK PO