30000+ Important MCQs for POLICE SI

30000+ MCQs for POLICE SI are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning POLICE SI MCQ Questions.


Learn POLICE SI MCQs with answers [Page 11 of Department 40]

B

Bijay Kumar • 5.24K Points
Tutor III History

101) Buddha’s death a council was called at Rajagriha where:

1. Upali recited the Vinaya Pitaka (rules of the order).
2. Ananda recited the Sutta Pitaka (Buddha’s sermons or doctrines and ethics).
Which of the above statement(s) is/are correct?

  • (A) 2 only
  • (B) 1 only
  • (C) 1 and 2 Both
  • (D) None
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

First Buddhist Council was held in 400 BC soon after the mahaparinirvana of the Buddha, around 400 BC under the patronage of king Ajatshatru with the monk Mahakasyapa presiding, at Rajgriha, in the Sattapani Cave.

B

Bijay Kumar • 5.24K Points
Tutor III History

102) Sarnath is in the state of

  • (A) Maharashtra
  • (B) Kerala
  • (C) Uttar Pradesh
  • (D) Gujarat
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Sarnath is located 13 kilometres north-east of Varanasi, in Uttar Pradesh.

B

Bijay Kumar • 5.24K Points
Tutor III History

103) Who was the founder of Lokayat sect?

  • (A) Manu
  • (B) Brihaspati
  • (C) Pakudh Kachayan
  • (D) Vigyaneswer
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The terms Lokayata and Carvaka have historically been used to denote the philosophical school of Indian Materialism. Carvaka and Ajita Kesakambalin are said to have established Indian Materialism as a formal philosophical system, but some still hold that Brihaspati was its original founder. Brihaspati authored the classic work on Indian Materialism, the Brihaspati Sutra.

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Reasoning

104) Pointing to a man, a lady said, “he is the son of my husband’s daughter”. How is the man related to this lady?

  • (A) son
  • (B) Daughter
  • (C) Grand Daughter
  • (D) Grand Son
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Reasoning

105) Kusuma is the wife of Ravi. Govind and Prabhu are brothers. Govind is the brother of Ravi. Prabhu is Kusuma's …..

  • (A) Uncle
  • (B) Cousin
  • (C) Brother-in-law
  • (D) Brother
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Reasoning

106) If Kamal says, “Ravi’s mother is the only daughter of my mother”, how is Kamal related to Ravi?

  • (A) Brother
  • (B) Father
  • (C) Cannot be determined
  • (D) Grandfather
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Reasoning

107) Ramu’s mother said to Ramu, “My mother has a son whose son is Achyut”. How is Achyut related to Ramu?

  • (A) Uncle
  • (B) Cousin
  • (C) Nephew
  • (D) Brother
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Reasoning

108) Pointing to an old man, Kailash said, "His son is my sons uncle." How is the old man related to Kailash ?

  • (A) Grandfather
  • (B) Brother
  • (C) Uncle
  • (D) Father
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Reasoning

109) Preeti has a son, named Arun. Ram is Preeti’s brother. Neeta too has a daughter named Reema. Neeta is Ram’s sister. What is Arun’s relationship to Reema?

  • (A) Brother
  • (B) Nephew
  • (C) Uncle
  • (D) Cousin
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Reasoning

110) Raghu and Babu are twins. Babu's sister is Reema. Reema's husband is Rajan. Raghu's mother is Lakshmi. Lakshmi's husband is Rajesh. How is Rajesh related to Rajan ?

  • (A) Uncle
  • (B) Son-in-law
  • (C) Father-in-law
  • (D) Cousin
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of POLICE SI Department : 40 | Page : 11

Jump to

TAGs: POLICE SI mcqs, important POLICE SI mcqs, important POLICE SI questions, POLICE SI questions, mcq for POLICE SI, important mcq for POLICE SI, mcqs for POLICE SI, mcq questions for POLICE SI, mcq question for POLICE SI, prepare online for POLICE SI