30000+ Important MCQs for POLICE SI

30000+ MCQs for POLICE SI are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning POLICE SI MCQ Questions.


Learn POLICE SI MCQs with answers [Page 4 of Department 40]

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II History

31) The originator of the Jain religion is

  • (A) Arya Sudharma
  • (B) Rishabhdeo
  • (C) Parshvanath
  • (D) Mahavir Swami
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The Jain belief goes to accept unanimously Rishabh Dev as the founder of Jain religion. Evidence of this fact is available to the worship of Tirthankar Rishabh Dev was in vogue before 1st Century BC There is no doubt that Jain religion has been practised before Vardhman as well as before Parsvanath. Names of Rishabh Dev, Ajitnath and Aristhnemi were indicated in Yajurveda.

Bhagwat Puran also confirms that Rishabh Dev was the founder of the Jain religion.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II History

32) Buddha means

  • (A) The religious preacher
  • (B) The enlightened one
  • (C) The powerful
  • (D) The genius
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The word Buddha actually means enlightened one and is the name given to Gautama Siddhartha after his enlightenment under the Bodhi tree.

B

Brijesh Goswami • 9.45K Points
Tutor III Math

33) A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price of the book is:

  • (A) 45 : 56
  • (B) 45 : 51
  • (C) 47 : 56
  • (D) 47 : 51
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Brijesh Goswami • 9.45K Points
Tutor III Math

34) A sells an article to B at a profit of 10% B sells the article back to A at a loss of 10%. In this transaction:

  • (A) A neither losses nor gains
  • (B) A makes a profit of 11%
  • (C) A makes a profit of 20%
  • (D) B loses 20%
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Let CP was 100 for A originally
A sells article to B at 10% profit,
CP for B = 100 + 10% of 100 = 110
Now, B sells it A again with loss 10%
Now, CP for A this time = 110 - 10% of 110 = 99
A makes Profit = 110 - 99 = 11
%profit for A = (11×100)/100 = 11%

Second Method
It could be easily shown by net percentage change graphic.
100(A) == 10%(Profit) ⇒110(B) == 10%(Loss) ⇒ 99(A)

In this transaction A makes a profit of (110 - 99 = 11%) 11%

[10% on selling to B and 1% profit on buying back from B]

B

Brijesh Goswami • 9.45K Points
Tutor III Math

35) If a man were to sell his chair for Rs. 720, he would lose 25%. To gain 25% he should sell it for:

  • (A) Rs. 1,200
  • (B) Rs. 1,000
  • (C) Rs. 960
  • (D) Rs. 900
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Brijesh Goswami • 9.45K Points
Tutor III Math

36) If the profit per cent got on selling an article is numerically equal to its cost price in rupees and the selling price is Rs. 39, then cost price (in Rs.) will be:

  • (A) 20
  • (B) 22
  • (C) 28
  • (D) 30
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Brijesh Goswami • 9.45K Points
Tutor III Math

37) An article is listed at Rs. 920. A customer pays Rs. 742.90 for it after getting two successive discounts. If the rate of first discount is 15%, the rate of 2nd discount is:

  • (A) 3%
  • (B) 5%
  • (C) 8%
  • (D) 12%
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Brijesh Goswami • 9.45K Points
Tutor III Math

38) A tradesman marks his goods at 25% above the cost price and allows purchasers a discount of 25/2%, his profit is:

  • (A) 8%
  • (B) 8.5%
  • (C) 8.625%
  • (D) 9.375%
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Brijesh Goswami • 9.45K Points
Tutor III Math

39) A trader sells his goods at a discount 20%. He still makes a profit of 25%. If he sells the goods at the marked price only, his profit will be:

  • (A) 56.25%
  • (B) 25.56%
  • (C) 50.25%
  • (D) 54.25%
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of POLICE SI Department : 40 | Page : 4

Jump to

TAGs: POLICE SI mcqs, important POLICE SI mcqs, important POLICE SI questions, POLICE SI questions, mcq for POLICE SI, important mcq for POLICE SI, mcqs for POLICE SI, mcq questions for POLICE SI, mcq question for POLICE SI, prepare online for POLICE SI