Home
Categories
Geography MCQs
Page 10
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 10
of Department 24]
91) ‘Beaufort Scale’ is used to measure
(A) Air pressure
(B) Humidity
(C) Wind velocity
(D) Wind direction
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
92) The amount of Albedo in the atmosphere is about
(A) 15%
(B) 37%
(C) 42%
(D) 50%
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
93) In the earth’s atmosphere, the atmospheric pressure
(A) First increases and then decreases with height
(B) Remains constant with height
(C) Increases with height
(D) Decreases with height
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
94) The percentage of oxygen in the atmospheric oxygen is approximately
(A) 10%
(B) 20%
(C) 30%
(D) 70%
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
Oxygen 20%
Nitrogen 78%
Other gases 1-2%
95) Which one of the following is not a correct example of tropical cyclones?
(A) Nor’ westers
(B) Tornadoes
(C) Typhoons
(D) Hurricanes
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
96) The sea breeze blows during
(A) Day from land to sea
(B) Day from sea to land
(C) Night from land to sea
(D) Night from sea to land
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
97) In the Northern Hemisphere, the winds are deflected
(A) downwards
(B) upwards
(C) to the left
(D) to the right
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
98) The Trade winds are caused by
(A) Inflowing movement of air along the earth’s surface towards the equator
(B) Rotation of the earth
(C) Revolution of the earth
(D) None of these
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
99) The centre (low pressure area) of a cyclone is called
(A) Focus
(B) Eye
(C) Apex
(D) Vertex
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
100) Which one of the following apex co-operative organization at the national level of India?
(A) RRBs
(B) FCS
(C) TRIFED
(D) NAFED
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 24 | Page : 10
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography