Home
Categories
Geography MCQs
Page 9
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 9
of Department 24]
81) The winds blowing from sea towards the coastal areas are called
(A) Sea breeze
(B) Ocean currents
(C) Coastal winds
(D) Land breeze
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
82) Countries favorably influenced by westerlies are
(A) Western Europe
(B) New Zealand
(C) South Chile
(D) All of these
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
83) The hot and dry winds that help in the ripening of grapes in the Alps region is
(A) Roaring Forties
(B) Mistral
(C) Chinook
(D) Foehn
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
84) The cold and dense air blowing down the mountain slope during the night are known as
(A) Harmatten
(B) Katabatic winds
(C) Anabatic winds
(D) Khamsin
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
85) The bright heavenly body with a long luminous tail is called
(A) A planet
(B) A satellite
(C) A constellation
(D) A comet
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
86) The planet having the largest number of satellites in the solar system is
(A) Saturn
(B) Mars
(C) Uranus
(D) Jupiter
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
87) The sunspots cause
(A) Aurora borealis and aurora austral is
(B) Magnetic storms on the surface of the sun
(C) Polar auroras
(D) All of these
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
88) How many years does Pluto take in revolving round the Sun?
(A) 110 years
(B) 246 years
(C) 248 years
(D) 250 years
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
89) Ursa Minor is
(A) The name of disease in U.S.A
(B) The name of a satellite
(C) A group of stars that form the Little Dipper in the most northern constellation
(D) The name of an island
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
90) Doldrums are
(A) High latitudes with heavy snow
(B) Equatorial Zone with low pressure
(C) Sub-polar zone with high pressure
(D) High pressure areas on mountains
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 24 | Page : 9
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography