Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
42) Which one of the following states receives the highest rainfall during winter months?
(A) Punjab
(B) Kerala
(C) Meghalaya
(D) Tamil Nadu
Correct Answer - Option
(D)
Explanation:
Tamil Nadu receives the highest rainfall during winter months. Tamil Nadu lies on the windward side for these winds and hence gets more rainfall during the winter season. The air, over Siberia cools creating a high pressure area north of the Himalayas.
43) Mumbai receives more rainfall than Pune because ________
(A) Mumbai is on the windward side
(B) Pune is at a-greater elevation
(C) Mumbai is a coastal city
(D) Pune has greater vegetation than Mumbai
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
Mumbai receives more rainfall than Pune because it is located on the coast and Pune is in the interior. Mumbai lies on the windward side of Western Ghats while Pune is located on the leeward side. Windward refers to the direction from which the rain-bearing south west monsoon winds approach the land from sea.
44) The temperature of Thiruvananthapuram is lower than that of Mumbai in May and higher than that of Mumbai in January, because ________
(A) Thiruvananthapuram has cold current and Mumbai is faced with warm current
(B) Thiruvananthapuram has higher rainfall in summer and it is nearer to the equator
(C) Thiruvananthapuram is on the windward side and Mumbai is on the leeward side
(D) Thiruvananthapuram is Vegetated while Mumbai is not
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
The temperature of Thiruvananthapuram is lower than that of Mumbai in May and higher than that of Mumbai in January, because Thiruvananthapuram has higher rainfall in summer and it is nearer to the equator.
45) Consider the following statements:
1. The south-west monsoon causes heavy rainfall in the Shillong plateau.
2. The north-east monsoon causes the rainfall over Orissa coast during winter.
Which of these statements is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
The south-west monsoon causes heavy rainfall in the Shillong plateau. Guwahati, being in the rain shadow of the Meghalaya plateau, receives only 1,717 mm of rain. About 90 % of the rain is received during the southwest summer monsoon, and June is by far the rainiest month. Shillong plateau with its southern limit marked by a 1,200-m-high scarp overlooking the Bangladesh plain receives very heavy rains.
46) Which one of the following shows the correct sequence of places in descending order of the average summer rainfall ?
(A) Jaisalmer, Pune, Allahabad, Cherapunji
(B) Cherapunji, Jaisalmer, Pune, Allahabad
(C) Allahabad, Pune, Jaisalmer, Cherapunji
(D) Cherapunji, Allahabad, Pune, Jaisalmer
Correct Answer - Option
(D)
Explanation:
The following that shows the correct sequence of places in descending order of the average summer rainfall are Cherapunji, Allahabad, Pune and Jaisalmer.
47) Which of the following receives rainfall by north-eastern monsoon?
(A) Tamil Nadu
(B) Assam
(C) Kerala
(D) West Bengal
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
Tamil Nadu which lies on Coromandel coast receives rainfall during the winter season specially in months of October and November. This happens because it falls in the way retreating of north-east monsoonal winds.
48) Heavy rainfall during the months of October and November is received by
(A) Gharo, Khasi and Jaintia hills
(B) Chota Nagpur Plateau
(C) Coromandel Coast
(D) Malwa Plateau
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
During the months of October & November monsoon retreats from North India, meaning complete reversal of wind pattern. While movingas North-easterlies monsoon winds over Bay of Bengal they strike the Coromandal coast giving enormous rain to the region.
49) Consider the following statements:
1. Tamil Nadu is the only area which receives about half of its rainfall from north-east monsoon winds.
2. Kerala is the only state receiving very heavy rainfall from the south-west monsoon winds.
3. In India, the south-west monsoon is stronger than the north-east monsoon.
Which of these are correct statements?
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 2
(C) 1 and 3
(D) 2 and 3
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
All the three statements are correct. Tamil Nadu is the only area which receives about half of its rainfall from north-east monsoon winds. Kerala is the only state receiving very heavy rainfall from the south-west monsoon winds. In India, the south-west monsoon is stronger than the north-east monsoon.
50) Identify the correct statement/s from the following in context to the habitat.
1. A habitat does not necessarily have life in it.
2. All habitats are environments, but all environments are not habitats.
3. A habitat is always a preference of one species.
Which of the above statements is/are correct?
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography