Home
Categories
Geography MCQs
Page 2
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 2
of Department 24]
11) The fixed path along which the earth revolves round the sun is called
(A) The earth’s orbit
(B) The celestial sphere
(C) The elliptic path
(D) The ecliptic plane
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
12) Lunar Sea refers to
(A) A large water body illuminated by the moon light
(B) A dark plain on the moon
(C) A sea on earth which experiences high tides due to gravitational attraction of the moon
(D) A small sea on the moon
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
13) To a space traveler on moon, the lunar sky during day time appears
(A) White
(B) Blue
(C) Red
(D) Black
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
14) The planets are kept in motion in their respective orbits by
(A) Rotation of the sun on its axis
(B) Gravitation and centrifugal force
(C) The rotation and density
(D) Their great size and spherical shape
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
15) The distance between the Earth and the Sun (in million kms.) is
(A) 111
(B) 121
(C) 149
(D) 168
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
16) The light coming from stars gives the idea of their
(A) Density
(B) Mass
(C) Size
(D) Rotational speed
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
17) The position of a planet when it is nearest to the Sun is called
(A) Apogee
(B) Aphelion
(C) Perigee
(D) Perihelion
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
18) The unit of measuring distances between the stars is known as
(A) Light year
(B) Stellar mile
(C) Cosmic kilometer
(D) Galactic unit
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
19) The orbits of planets around the Sun, or of satellites around the Earth can be
(A) Circular and elliptic
(B) Parabolic and hyperbolic
(C) Elliptic and parabolic
(D) Circular and hyperbolic
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
20) On which of the following planets of the solar system does the sun rise in the west and set in the east?
(A) Saturn
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Venus
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 24 | Page : 2
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography