Home
Categories
Geography MCQs
Page 8
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 8
of Department 24]
71) The typhoons are more frequently experienced in
(A) The Laccaditive Islands
(B) The Philippine Islands
(C) The West Indies Islands
(D) The North Sea
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
72) Temperate cyclones bring along with them
(A) Mild rainfall
(B) Thunderstorms an torrential rainfall
(C) Pleasant weather
(D) Snowfall and Hail
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
73) The plane of contact of the troposphere and stratosphere is known as
(A) Tropopause
(B) Stratopause
(C) Mesosphere
(D) Ionosphere
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
74) Warm dry winds blowing down the east slopes of Rockies are known as
(A) Chinook
(B) Foehn
(C) Mistral
(D) Nor westers
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
75) Which one of the following is the most destructive?
(A) Cyclone
(B) Tornado
(C) Typhoon
(D) Willy-Willy
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
76) The dry wind ‘Santa Anna’ blows in
(A) Siberia
(B) Argentina
(C) California
(D) Switzerland
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
77) Which one of the following atmospheric layers lies closely above the troposphere?
(A) Stratosphere
(B) Mesosphere
(C) Ionosphere
(D) Chemosphere
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
78) Mistral is a
(A) Warm-most local wind
(B) Hot dry local wind
(C) Warm dry local wind
(D) Dry local wind
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
79) The instrument used to measure the atmospheric pressure is
(A) Barometer
(B) Pressure Gauge
(C) Hydrometer
(D) Hygrometer
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
80) The proportion of nitrogen in dry air is
(A) 21% by volume
(B) 21% by weight
(C) 50% by weight
(D) 78% by volume
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 24 | Page : 8
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography