Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 3 of Department 30]

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III Reasoning

21) Statement : India's economy is depending mainly on forests.

Conclusion :
I. Tree should be preserved to improve Indian economy.
II. India wants only maintenance of forests to improve economic conditions.

  • (A) Only conclusion I follows.
  • (B) Only conclusion II follows.
  • (C) Either I or II follows.
  • (D) Neither I or II follows.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III Reasoning

22) Statement : Reading maketh a full man, conference a ready man writing an exact man.

Conclusion :
I. Pointed and precise expression comes only through extensive writing.
II. Extensive reading makes a complete man.

  • (A) Only conclusion I follows.
  • (B) Only conclusion II follows.
  • (C) Either I or II follows.
  • (D) Both I and II follows.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III Reasoning

23) Statement : Modern man influences his destiny by the choice he makes unlike in the past.

Conclusion :
I. Earlier there were less options available to them.
II. There was no desire in the past to influence the destiny.

  • (A) Only conclusion I follows.
  • (B) Only conclusion II follows.
  • (C) Either I or II follows.
  • (D) Neither I or II follows.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III Reasoning

24) Statement : Most of the Indian States existed before independence.

Conclusion :
I. Some Indian States existed before independence.
II. Some Indian States did not exist before independence.

  • (A) Only conclusion I follows.
  • (B) Only conclusion II follows.
  • (C) Either I or II follows.
  • (D) Neither I or II follows.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III Reasoning

25) Statement : Books without knowledge of life are useless..

Conclusion :
I. All books contain knowledge of life.
II. People should try to gain the knowledge of life.

  • (A) Only conclusion I follows.
  • (B) Only conclusion II follows.
  • (C) Either I or II follows.
  • (D) Neither I or II follows.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III Reasoning

26) Which word does NOT belong with the others?

  • (A) book
  • (B) index
  • (C) glossary
  • (D) chapter
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

An index, glossary, and chapter are all parts of a book. Choice a does not belong because the book is the whole, not a part.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III Reasoning

27) Which word does NOT belong with the others?

  • (A) unimportant
  • (B) trivial
  • (C) insignificant
  • (D) familiar
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

The first three choices are all synonyms.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III Reasoning

28) Which word does NOT belong with the others?

  • (A) tsangpo
  • (B) hazaribagh
  • (C) kanha
  • (D) bandipur
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

All except tsangpo are national parks

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III Reasoning

29) Which word does NOT belong with the others?

  • (A) feldspar
  • (B) bauxite
  • (C) azurite
  • (D) cryolite
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

All except azurite are ores of aluminium.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 30 | Page : 3

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image