Home
Categories
Reasoning MCQs
Page 4
Reasoning MCQ Questions with answers
Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Reasoning mcqs in hindi here.
Learn Reasoning MCQs [Page 4
of Department 30]
31) Which word does NOT belong with the others?
(A) core
(B) seeds
(C) pulp
(D) slice
Correct Answer - Option
(D)
Explanation:
The core, seeds, and pulp are all parts of an apple. A slice would be a piece taken out of an apple.
32) Which word does NOT belong with the others?
(A) peninsula
(B) island
(C) bay
(D) cape
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
A peninsula, island, and cape are all landforms; a bay is a body of water.
33) Which word does NOT belong with the others?
(A) fair
(B) just
(C) equitable
(D) favorable
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
34) Which word does NOT belong with the others?
(A) unique
(B) beautiful
(C) rare
(D) exceptional
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
Unique, rare, and exceptional are all synonyms. Beautiful has a different meaning.
35) Which word does NOT belong with the others?
(A) acute
(B) right
(C) obtuse
(D) parallel
Correct Answer - Option
(D)
Explanation:
Acute, right, and obtuse are geometric terms describing particular angles. Parallel refers to two lines that never intersect.
36) Select the word /letter which has same relation:
15 : 1125 :: 32 : ?
(A) 64
(B) 178
(C) 278
(D) 300
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
37) Select the word /letter which has same relation:
9 : 28 :: 65 : ?
(A) 195
(B) 196
(C) 189
(D) 195
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
As, 9 × 1 = 9
28 = 9 × 3 + 1
Similarly, 65 = 65 × 1
196 = 65 × 3 + 1
38) Select the word/ letter which has same relation:
16 : 240 :: 11 : ?
(A) 120
(B) 110
(C) 130
(D) 125
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
39) Select the word/ letter which has same relation:
97 : 4 :: 71 : ?
(A) 30
(B) 32
(C) 34
(D) 36
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
40) Select the word/ letter which has same relation:
14 : 195 :: 21 : ?
(A) 420
(B) 440
(C) 460
(D) 480
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 30 | Page : 4
Jump to Go
Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning