Home
Categories
Reasoning MCQs
Page 7
Reasoning MCQ Questions with answers
Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Reasoning mcqs in hindi here.
Learn Reasoning MCQs [Page 7
of Department 30]
61) 3, 8, 13, 18, 23, 28, 33, ... choose which pair of numbers comes next?
(A) 39, 44
(B) 38, 44
(C) 38, 43
(D) 37, 42
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
62) 84, 78, 72, 66, 60, 54, 48, ... choose which pair of numbers comes next?
(A) 44, 34
(B) 42, 36
(C) 42, 32
(D) 40, 34
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
In this simple subtraction series, each number is 6 less than the previous number.
63) 20, 20, 17, 17, 14, 14, 11, ... choose which pair of numbers comes next?
(A) 11, 11
(B) 11, 14
(C) 8, 9
(D) 11, 8
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
64) 61, 57, 50, 61, 43, 36, 61, ... choose which pair of numbers comes next?
(A) 29, 61
(B) 27, 20
(C) 31, 61
(D) 29, 22
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
65) 9, 12, 11, 14, 13, 16, 15, ... choose which pair of numbers comes next?
(A) 14, 13
(B) 18, 21
(C) 14, 17
(D) 18, 17
Correct Answer - Option
(D)
Explanation:
This is a simple alternating addition and subtraction series. First, 3 is added, then 1 is subtracted, then 3 is added, 1 subtracted, and so on.
66) 4, 8, 22, 12, 16, 22, 20, 24, ... choose which pair of numbers comes next?
(A) 28, 32
(B) 28, 22
(C) 22, 28
(D) 32, 36
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
67) 40, 40, 31, 31, 22, 22, 13, ... choose which pair of numbers comes next?
(A) 13, 4
(B) 13, 5
(C) 4, 13
(D) 9, 4
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
This is a subtraction series with repetition. Each number repeats itself and then decreases by 9.
68) select the word which has same relation:
daisy : flower : plant :: bungalow : house : ?
(A) building
(B) cottage
(C) apartment
(D) city
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
69) select the word which has same relation:
palette : easel : brush :: textbook : lesson plan : ?
(A) artist
(B) teacher
(C) report card
(D) paint
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
70) select the word which has same relation:
rule : command : dictate :: doze : sleep : ?
(A) snore
(B) govern
(C) awaken
(D) hibernate
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 30 | Page : 7
Jump to Go
Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning